Rusia, un discurs tot mai agresiv la adresa României

Rusia, un discurs tot mai agresiv la adresa României

Moscova ridică glasul la autoritățile române pe măsură ce România capătă un rol tot mai important în noua arhitectură de securitate colectivă din estul Europei

În decurs de doar o săptămână, Rusia a lansat două avertismente dure la adresa României, în contextul relocării de forțe NATO spre granițele de est ale Alianței, ca răspuns la agresiunea rusă din Ucraina. „Asistăm la o transformare treptată a acestei ţări (România, n.r.) într-un alt cap de pod pentru SUA și NATO în apropiere de frontiera cu Rusia (...) Cineva ar putea trage concluzia că actualele autorităţi române, pentru a-şi spori profilul în ochii strategilor străini, sunt dispuse să sacrifice stabilitatea în regiunea Mării Negre din motive tactice”, a declarat Aleksandr Lukașevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, denunțând ceea ce el a numit „natura conflictuală” a unor măsuri de securitate adoptate de unele țări NATO, precum România, Polonia și țările baltice, cele mai vocale în privința consolidării securității colective.

România, stat-pivot

Lukașevici a reacționat astfel la decizia guvernului român, de la începutul acestei luni, de a modifica legislația astfel încât să faciliteze prezența trupelor NATO pe teritoriul României. Săptămâna trecută, același oficial rus atrăgea atenția Bucureștiului că vor exista consecințe ale deciziei de a permite NATO să relocheze armament greu în România.

Acesta este de fapt și contextul în care Rusia își ascute discursul la adresa României - rolul tot mai important pe care țara noastră îl joacă în procesul de consolidare a securității colective în estul Europei. Pe lângă comandamentele NATO și armamentul greu pe care le va găzdui, România va căpăta o pondere geostrategică și mai mare prin operaționalizarea bazei de la Deveselu, parte a scutului anti-rachetă al NATO, la sfârșitul acestui an. Rusia a tunat și a fulgerat împotriva participării României la acest sistem defensiv. România este un aliat de nădejde al NATO, iar NATO își apără toți aliații împotriva oricăror amenințări, a transmis Alianţa Nord-Atlantică, reacţionând la „declarațiile provocatoare, inadecvate și fără fundament” ale lui Lukaşevici. La rândul său, premierul român Victor Ponta a subliniat că țara noastră nu se va lăsa intimidată de „declarațiile agresive” ale diplomației ruse.