EXTREMIŞTII, recrutaţi de o organizaţie fantomă, în Transilvania
- Silvana Chiujdea
- 18 martie 2015, 10:06
După ce s-a "curăţat" de statutul de indezirabil, ultranaționalistul maghiar Zagyva Gyorgy Gyula a revenit la vechile metehne care l-au pus anterior pe lista întocmită de SRI cu cei care pot fi o problemă de siguranță națională a statul român. El s-a întors în Transilvania ca să-și revitalizeze “Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” (HVIM), o organizație extremistă care militează pentru refacerea Ungariei Mari, informează RISE Project.
RISE Project a demarat o anchetă privind activitatea celor mai influenți membri ai organizației HVIM, în colaborare cu Atlatszo.hu, o organizație de jurnalism de investigație din Budapesta.
Campania de recrutare a HVIM a avut luna trecută în mai multe orașe din Transilvania. Activiștii organizației i-au chemat pe tinerii maghiari la mese rotunde și i-au invitat să se alăture mișcării, ademenindu-i cu slogane precum: “Ieși din zona de confort, vezi cum e viața în HVIM“, “Fă parte din rezistență“, “Noi nu luptăm doar în spațiul virtual, steagul libertății noastre flutură din nou. Vino cu noi pe tărâmul acțiunii.“
Szocs Csongor, unul din liderii locali ai HVIM, a spus că prezența lui Zagyva în perioada campaniei de recrutare a fost o “simplă coincidență fericită”. La rândul său, Csongor are o istorie zbuciumată cu autoritățile române. Anul trecut, la marșul din 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, el și alți membri ai HVIM au avut o altercație cu jandarmii. Poliția locală a blocat azi, 15 martie 2015, mai mulți membri ai HVIM, scoțându-i din rândurile manifestanților care participau la marșul pentru Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Câțiva tineri care purtau însemnele asociației HVIM au fost înlăturați de la manifestație la cererea organizatorilor, potrivit agenției Mediafax.
În luna ianuarie a acestui an, Zagyva a câștigat procesul cu statul român, scăpând de sancțiuni, și a revenit în Transilvania. HVIM nu funcționează cu acte în regulă în România. Cinci secui au încercat să o înregistreze oficial în urmă cu șapte ani, dar au renunțat, în final, la demersul lor. Trebuie spus că, în ultimul an, Zagyva nu a putut să intre în România, fiind declarat indezirabil de autoritățile române în martie 2014.
Membrii HVIM au declarat, în statutul depus la instanță, că asociația urma să de ocupe de mai multe activități: „apărarea drepturilor comunităților minoritare maghiare atât în fața autorităților române cât și în fața forurilor internaționale”, „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal” și „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles, la sfârșitul Primului Război Mondial.”
Același statut îi obliga pe membri să dovedească loialitate deplină față de asociație și să participe activ la realizarea obiectivelor asociației.Citeşte mai multe despre activitatea membrilor mişcării extremiste şi despre implicarea acestora în activitățile politice AICI