Putin pune CIZMA pe Polul Nord. O formidabilă ARMATĂ ocupă Actica

Putin pune CIZMA pe Polul Nord. O formidabilă ARMATĂ ocupă Actica

Pentru a-și asigura accesul la uriașele resurse ale Arcticii, Moscova a creat o structură de comandă, sub a cărui autoritate se vor desfășura unități aeriene și navale pentru a re-deschide bazele militare ce au aparținut Uniunii Sovietice, aflate de-a lungul frontierei nordice a Rusiei.

URSS avea o formidabilă prezență în zona arctică. Ea crease o fâșie de baze aeriene pentru bombardierele strategice, cu rază lungă de acțiune, pentru stații radar și pentru baterii antiaeriene menite să țină departe aviația americană.

Pe măsură ce pretențiile teritoriale asupra Arcticii s-au înmulțit, iar economia sa a rămas dependentă de exportul de materii prime, Rusia și-a întărit prezența militară în regiune, urmărind să-și asigure controlul asupra unui teritoriu cât mai vast, redeschizând vechile baze sovietice și construind altele noi, scrie Defense News.

„Aceste eforturi nu pot fi explicate de nici o necesitate care există astăzi sau ar putea apărea în viitor”, scrie Anton Lavrov, expert la Centrul de Analiză și Studii Strategice din Moscova, în Moscow Defense Brief, publicația instituției.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Rusia nu se confruntă cu nici o amenințare directă din nord. Fortificațiile sale militare din Arctica urmăresc scopuri pe termen lung și nu unele imediate.”

În aprilie 2014, președintele Putin a anunțat înființarea noi structuri de comandă ce urma să coordoneze activitatea militară a Rusiei în zonă. Structura a devenit operațională pe 1 decembrie 2014 și a fost numită Comandamentul Strategic Unit al Nordului.

Construită pe baza Flotei de Nord a Rusiei, noua structură va opera în largul Murmanskului și a adunat până acum o importantă forță navală.

Este vorba de minimum 40 de nave de suprafață și 40 de submarine. Deși, potrivit experților occidentali, nu toate sunt operaționale, flota rămâne de temut, din moment ce, sub conducerea portavionului Amiral Kuznețov și a crucișătorului Piotr Veliky, se mai află cel puțin două distrugătoare din clasa Udaloy, cinci corvete din clasele Grișa și Nanucika, două nave de debarcare din clasa Rapucia și alte cinci nave mai mici.

Aceste forțe sunt sprijinite din aer de avioane de vânătoare Suhoi Su-33, ca și avioane și elicoptere anti-submarin.

Experții avertizează, însă, că nici una dintre navele flotei ruse nu este dotată pentru iarnă, așa că toate operațiunile trebuie sprijinite de spărgătoare de gheață în lunile de iarnă.

Zece baze de cercetare și salvare se află în construcție pentru a suplimenta cele 16 porturi navale aflate de-a lungul celor 22.000 de kilometri ai coastei arctice.

De asemenea, Rusia mai construiește trei noi baze navale care vor putea adăposti 5000 de militari. Ele vor fi amplasate în Insula Wrangel, în Insulele Noi Siberii și în Arhipelagul Franz Josef.

Se mai află în construcție baze aeriene pentru interceptoare, bombardiere strategice și alte aparate de zbor. Din epoca sovietică, doar șase baze aeriene mai sunt operaționale, dintr-o formidabilă rețea de 12. Bazele dezafectate sunt acum refăcute și modernizate, iar o bază nouă va fi amplasată în Insulele Noii Siberii.

Moscova mai construiește și zece noi stații radar capabile să detecteze bombardierele inamice.