Start la înscrierea la clasa pregătiroare. Care sunt cele mai bune școli de stat

Start la înscrierea la clasa pregătiroare. Care sunt cele mai bune școli de statSursa foto: arhiva EvZ

Înscrierile la clasa pregătitoare încep pe 23 februarie. Din această săptămână, școlile sunt obligate să afișeze numărul de locuri și data la care se organizează Ziua Porților Deschise.

Mare agitație printre părinții care au copii de școală. Din această săptămână, instituțiile au început să afișeze la vedere numărul de clase pregătitoare și clase I pentru înscrierea în anul școlar 2015-2016, precum și străzile care compun circum­scripția șco­lară respectivă. Prima etapă a înscrierilor începe efectiv pe 23 februarie, adică de lunea viitoare.

Tot școlile trebuie să-i informeze pe părinți când anume va fi organizată Ziua Porților Deschise, în așa fel încât să poată veni în vizită la instituțiile școlare și să stea de vorbă cu viitorii învățători și directori.

Potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Edu­cației, prioritate la înscriere au copiii care locuiesc în circumscripția școlară respectivă. Dacă numărul de cereri depășește numărul de locuri se aplică unele criterii generale de departajare care dau prioritate copiilor cu handicap, orfanilor, celor proveniți din centrele de plasament și celor care au un frate înmatriculat deja la școala respectivă.

Părinții sunt obligați să înscrie la clasa pregătitoare copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2015, inclusiv. Cei care împlinesc această vârstă ulterior, pot fi înmatriculați la cererea părinților, dacă au o dezvoltare psihosomatică ce permite acest lucru.

La cele mai bune școli din Capitală, media mediilor obținute de elevi la evaluare este mai mare de 9

15.000 de locuri la pregătitoare, în București

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Marian Banu, la nivelul Capitalei, numărul locurilor la clasa pregătitoare se ridică la 15.000, iar al celor de la clasa I la 300 de locuri. Locurile au fost stabilite în funcție de evaluările făcute de directori, însă la nevoie se pot suplimenta, a declarat Marian Banu.

Topul școlilor din Capitală

LOCUL I După criteriul mediei mediilor obținute de elevi la examenele de evaluare națională, cea mai bună școală din București este Școala nr. 11 „Ion Heliade Rădulescu”, potrivit datelor Ministerului Educației. Amplasată chiar în inima Capitalei, pe Șoseaua Kiseleff nr. 5, în sectorul 1, școala are o medie de 9,29. „Pentru anul școlar 2015-2016 avem trei clase pregătitoare cu un efectiv de 25 de elevi la clasă, deci în total 75 de locuri și niciun loc la clasa I”, a explicat directoarea Steluța Vlad. Anul trecut, instituția a avut la înscriere același număr de clase pregătitoare, însă față de numărul inițial de copii au fost suplimentate în total 10 locuri, pentru că au fost situații în care trebuia înscriși copii ai căror frați învățau la această instituție, a mai spus directoarea. Fiind o școală foarte bună, dar mică, cererile nu sunt puține, așa că nu toți părinții care vor să-și înscrie copiii aici reușesc să o și facă. Nici măcar aceia ai căror copii termină grădinița aflată în subordinea școlii. „Unii ar dori să urmeze școala la noi, dar nu-i putem înmatricula pe toți, pentru că nu îndeplinesc criteriul domiciliului”, explică directoarea. LOCUL II Pe poziția secundă se plasează Școala gimnazială nr. 150 din sectorul 5, situată în Bulevardul Eroilor Sanitari nr.29-31, cu o medie a mediilor la evaluare de 9,13. Pentru anul școlar, insti tuției i-au fost repartizate cinci clase pregătitoare și alte patru clase I, prioritate la înscriere având elevii care locuiesc în proximitate. În funcție de locurile rămase libere, vor fi înscriși alți elevi, după criteriile stabilite prin metodologia de înscriere. LOCUL III Locul al treilea ocupat de Școala gimnazială nr. 79 din sectorul 4 (9,12), amplasată pe strada Cuza Vodă nr. 51. Pentru anul școlar 2015-2016, instituția are cinci clase pregătitoare, cu un efectiv total de 125 de elevi, și nicio clasă I. Ziua Porților Deschise a fost stabilită de conducere pentru duminică, 22 februarie, între orele 10.00 și 13.30.

Clasa pregătitoare poate fi organizată atât la școală, cât și la grădinițele din subordinea școlilor Foto: EVZ

Potrivit clasamentului făcut de Ministerul Educației după media de admitere la liceu, Școala nr. 11 din București este cea mai bună școală de stat din țară Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Calendarul înscrierii în învățământul primar 2015-2016 16 februarie. Afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare la sediul fiecărei instituții școlare; 18-16 februarie. Organizarea Zilei Porților Deschise; 17 februarie – 11 martie. Evaluarea psihosomatică a copiilor; 17 februarie – 12 martie. Comunicarea rezultatelor evaluării; 23 februarie – 13 martie. Completarea cererilor tip de înscriere online sau la sediul unității de învățământ la care se solicită înscrierea. Cererile online trebuie validate la sediul școlii alese; 16 martie – 19 martie. Procesarea cererilor, inclusiv a elevilor care au cerut înmatricularea la altă școală decât cea de circumscripție; 20 martie. Procesarea cererilor copiilor care au cerut înscrierea la o altă școală, dar nu au fost admiși; 20-21 martie. Afișarea listei cu elevi înscriși, cu locurile rămase libere, precum și a copiilor neînscriși după prima etapă; 23 martie- 3 aprilie. A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare.

^ Acte necesare la înscriere l Cerere tip; l Original și copie după actul de identitate al părintelui sau tutorelui legal; l Original și copie după actul de naștere al copilului; l Documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică a copilului, acolo unde este cazul; l Alte documente care dovedesc îndeplinirea criteriilor generale sau specifice.

Ne puteți urmări și pe Google News