Sunt unele situații pur și simplu siderante în care ajung să mă întreb serios dacă nu cumva prim-ministrul Victor Ponta face bășcălie de noi deliberat.
Proporțiile evaziunii fiscale sunt uriașe în România. Parte din evaziune este la vedere, pe străzile orașelor noastre, în cartierele unde locuim sau în piețele de unde cumpărăm alimente. O parte și mai consistentă este în marile industrii, prin tot felul de scheme care fraudează statul cu miliarde.
Principala măsură luată de Guvernul Ponta pentru a combate fenomenul este .... loteria bonurilor. Face mișto de noi acest guvern?
Valentin Ionescu, fost ministru al privatizării și consultant in managament, a spus vineri seara, în emisiunea ”Sub semnul întrebării”, de pe B1 TV, că statul român nu a reușit nici acum să facă o evaluare clară a evaziunii fiscale. Nu pentru că nu poate, pentru că nu vrea să o facă.
O situație care e cu atât mai ciudată cu cât constant se dau semnale din toate zonele în legătură cu proporțiile fenomenului.
Revista Capital a prezentat anul trecut două cifre foarte importante, în acest sens.
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat că evaziunea fiscală s-a cifrat la 16 la sută din PIB. Zona cu cele mai mari probleme este colectarea veniturilor din TVA, unde paguba prvocată de neîncasarea corespunzătoare este de peste 70 de miliarde de lei.
”Doar la carne evaziunea fiscală a fost de 80 la sută”, a spus Dumitru, citat de Capital.
Radu Timiș, vcepreşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi preşedintele Cris-Tim, a evaluat paguba la aproximativ 600 de milioane de euro.
Fie că vorbim de industria cărnii sau de orice altă industrie care provoacă evaziune fiscală, am putea să găsim statului scuza că nu poate să țină piept metodelor complicate pe care le folsesc oamenii de afaceri inteligenți, pentru că nu are destui funcționari, pentru că nu are cei mai buni specialiști, pentru că nu curge apă caldă în sediile Fiscului.
Există însă si situații chiar mai vizibile, care sfidează zi de zi fiecare român pe strada în care locuiește, în propriul oraș: analfabeții milionari.
Vorbim de tot felul de clanuri care etalează la vedere un lux opulent imposibil de explicat în vreun fel. Mașini de lux de sute de mii de euro, palate cu pagode cocoțate una peste alta, cărămizi de bani și kilograme de aur care sunt vizibile pentru toată lumea, mai puțin pentru Fisc.
Spre deosebire de evazioniștii din industrii, care își maschează banii prin circuite bancare complicate care trec prin cate un paradis fiscal, milionarii analfabeti se laudă în stradă, pe rețele sociale sau prin videoclipurile maneliștilor cu grămezile de bani.
Situația este cu atât mai revoltătoare cu cât în ultima perioadă sute de mii de români sunt amenințați cu executări silite pentru datorii derizorii, pentru că statul are foame de bani.
În acest timp, autoritățile fiscale nu sunt interesate să afle de unde provin banii pentru luxul opulent al milionarilor analfabeți. E pur și simplu inexplicabil motivul pentru care statul nu verifică averile și sursele de venit ale acestor indivizi pentru a-i impozita și pe ei la sânge.
Asta se întâmplă pentru că analfabeții nu au făcut greșeala să se înregistreze cu vreun venit la Finanțe. Pentru stat ei nu există.
Pare aberant, dar așa funcționează lucrurile în România. Dacă ești prost și îți declari venituri la Fisc, intri într-un malaxor fiscal care te toacă mărunt și te urmărește cu cerbicie pentru fiecare leu datorat. Statul e umbra ta și iți trage imediat din buzunar o parte din banii pe care îi câștigi.
Dacă faci milioane din cine știe ce activități ilegale, pe care evident că nu le declari la Fisc, ești lăsat în pace, chiar dacă te muți cu cortul din foiță de aur în fața Fiscului, defilezi cu Ferrari in jurul Ministerului Finanțelor sau apari scăldându-te în bani pe la televiziunile care difuzează videoclipuri jegoase cu maneliști.
Am punctat numai două situații revoltătoare pe care ar fi trebuit să le rezolve orice guvern interesat să adune bani la bugetul de stat. Mai puteți să descrieți dumneavoastră nenumărate alte situații la fel de grave.
Ce face Guvernul Ponta pentru a combate evaziunea fiscală? Loteria bonurilor! Serios?
O astfel de măsură, într-o țară cu problemele României, este pur și simplu o bătaie de joc. Pur și simplu acest guvern demonstrează astfel că e complet incompetent și interesat doar să-și camufleze incompetența cu exerciții de imagine.