Analiza EVZ: Ponta - Iohannis, o lună de miere

Analiza EVZ: Ponta - Iohannis, o lună de miere

În cele 30 de zile de când actualul șef al statului s-a instalat la Cotroceni, premierul a vizitat Palatul săptămânal.În aceeași perioadă s-a respins controversata Lege a amnistiei și s-a semnat un pact pentru ca Apărarea să primească mai mulți bani.

Președintele Klaus Iohannis a marcat, ieri, o lună de la preluarea mandatului, principala schimbare față de regimul Băsescu fiind evoluția excelentă a relației dintre Palatul Cotroceni și Palatul Victoria. Șeful statului s-a întâlnit cu premierul săptămânal, liderul PSD făcânduși chiar un titlu de glorie din cooperarea cu fostul său adversar.

Fără amnistie, penalii la DNA

Primul semn al armoniei a fost pe 18 decembrie, înainte ca Iohannis să ajungă la Cotroceni: Camera Deputaților a respins controversata Lege a amnistiei. Iohannis ceruse acest lucru în ultimele zile de campanie, iar Victor Ponta își dăduse acordul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, mai multe cereri ale DNA de ridicare a imunității, cereri care trenau, au fost aprobate rapid.

După ce, pe 21 decembrie, Klaus Iohannis a depus jurământul, premierul Victor Ponta a devenit un vizitator frecvent al Palatului Cotroceni, fiecare întâlnire fiind anunțată, fie de Administrația Prezidențială, fie de premier.

„Prima consultare instituționala cu Președintele Iohannis - extrem de utilă, serioasă și eficientă. Lucrurile intră pe făgașul normal”, a fost unul dintre mesajele premierului, pe Twitter. Șeful statului a fost mult mai reținut în a comunica discuțiile sale cu premierul, ele fiind anunțate, sec, fără prea multe detalii, de către purtătoarea sa de cuvânt, Tatiana Niculescu Bran.

Consens pe Apărare

Cel mai important rezultat al coabitării dintre cei doi a fost semnarea, de către toate partidele parlamentare, a pactului prin care Apărarea urmează să beneficieze, din 2012, de o alocare echivalentă cu 2% din PIB. „Am chemat astăzi partidele parlamentare la consultări pentru a le propune, pentru prima dată în 25 de ani de la Revoluție, încheierea unui acord asumat de întregul spectru politic pentru domeniul Apărării.

„Am obținut consensul necesar”, a scris Iohannis.

El nu a obiectat la sumele alocate Armatei prin bugetul pe 2015, șeful statului promulgând legea bugetului la circa o oră de la primirea ei de la Curtea Constituțională. De altfel, Klaus Iohannis nu făcut niciun comentariu vizavi de ordonanța de urgență prin care Victor Ponta poate renunța la titlul de doctor. „Președintele trebuie să aibă curajul să nu comenteze tot”, a explicat Iohannis atitudinea sa.

Și Ponta a făcut pași înapoi: după ce Klaus Iohannis a renunțat la vizita la Chișinău, premierul a anunțat că el se va deplasa în Republica Moldova, iar după câteva ore a renunțat.

Ultima întâlnire dintre premier și președinte a avut loc, ieri, în contextul crizei francului elvețian.

„Pași instituționali”

Președintele Iohannis a marcat, ieri, pe Facebook, o lună de la preluarea mandatului: „În cele 30 de zile de la preluarea mandatului de Președinte al României, am parcurs primii pași instituționali către proiectul «România lucrului bine făcut ». El a enumerat și temele în direcția cărora a făcut demersuri, în aceste 30 de zile de mandat. ”Independența justiției, creșterea bugetului apărării în contextul geopolitic actual, consolidarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, evoluția admiterii în spațiul Schengen și reconfirmarea acțiunilor ferme la nivelul Alianței Nord – Atlantice sunt doar câteva dintre temele în direcția cărora am inițiat demersuri”, a precizat Iohannis.

E nevoie de un nou guvern

Șeful statului a subliniat într-un interviu pentru „New York Times” că este nevoie de un nou guvern. „Avem nevoie de un guvern suficient de puternic și cu o viziune economică pe termen lung, care să schimbe lucrurile. Ne trebuie un guvern care să vină cu un nou mod de abordare și care să aibă curajul de a păstra un set de reguli economice atâta timp cât este necesar”, a relatat Iohannis, tot pe facebook, cele declarate jurnaliștilor americani. De altfel, el a spus de mai multe ori în ultima lună că acest executiv trebuie schimbat. Premierul a ignorat atacurile șefului statului, plângându-se doar de tentativele PNL de a-l schimba.

Nu facem alte alegeri

Președintele Klaus Iohannis a câștigat definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate privind incompatibilitatea, după ce instanța supremă a respins, ieri, recursul ANI. Inspectorii au susținut că președintele a fost reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) SC Apă Canal SA Sibiu și SC Piețe SA. Cu referire la a doua societate, Iohannis a susținut că nu a avut niciodată un astfel de mandat în AGA. În ceea ce privește situația de la „Apa Canal”, Iohannis a arătat că firma este operator regional, nu local. Șeful statului a salutat decizia instanței și le-a recomandat tuturor oamenilor politici să răspundă cu promptitudine oricăror solicitări din partea Justiției. Decizia instanței supreme în cazul Iohannis nu este universal valabilă și nu se aplică tuturor cazurilor de incompatibilitate care se află pe rolul Înaltei Curți. Hotărârea nu are nici putere de precedent, fiecare caz fiind analizat în particular. Urmează motivarea deciziei. În acel document, cei trei judecători vor explica de ce au decis să respingă recursul ANI.