Înalți funcționari din Ministerul de Interne, trafic cu informații secrete

Înalți funcționari din Ministerul de Interne, trafic cu informații secrete

Doi funcționari de rang înalt de la vârful MAI sunt cercetați de procurorii anticorupție pentru divulgare de informații clasifi cate. Procurorii DNA au percheziționat ieri birourile acestora din minister.

Descindere-șoc la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au perche zițio nat birourile a doi consilieri acuzați că fotocopiau documente secrete și le furnizau unor persoane neautorizate.

DNA îi acuză pe Ingrid Mocanu- Popa, consilier ministerial, și pe Mihai Șova(FOTO)- secretar general adjunct al MAI, de fapte de corupție, printre care: divulgarea de date nedestinate publicității.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi înalți funcționari fotocopiau documente secrete din MAI. Procurorii au ridicat din birourile celor doi calculatoare, documente și alte probe, au spus sursele citate. Procurorii DNA au percheziționat, ieri, și locuința consilierei.

Ne puteți urmări și pe Google News

La audieri

Aseară, la închiderea ediției, ea a fost adusă pentru audieri la sediul DNA. Ingrid Mocanu-Popa ocupa funcția de consilieră a ministrului Gabriel Oprea și era detaşată la MAI. Ea este angajată la Ministerul de Justiţie din octombrie 1998, în urma promovării examenului de admitere în magistratură, şi a lucrat la Direcţia Juridică până în 2005, apoi la Direcţia Elaborare Acte Normative.

În decembrie 2007, ea a fost detaşată la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în funcția de director al Direcţiei pentru coordonarea şi controlul legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare. Mocanu-Popa a ocupat poziția de vicepreședinte al ANRP, cu rang de subsecretar de stat, din iunie 2008 până în martie 2009, fiind eliberată atunci din funcţie prin decizia premierului de atunci, Emil Boc. Ea a fost detaşată la ANRP de la Ministerul Justiţiei, în decembrie 2007,

CV „ministerial”

Mihai Şova este secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Interne din mai 2014, anterior el fiind secretar general al Ministerului Apărării Naţionale şi consilier parlamentar, la Comisia pentru Apărare din Senat. Mihai Șova a mai fost consilier pentru mai mulți miniștri ai Apărării și Internelor.

Averile celor doi

Patru terenuri intravilane deține Ingrid Mocanu Popa, împreună cu soțul ei, judecător la Tribunalul București. Imobilele au fost cumpărate după 2005: Bragadiru - 1500 mp, Zărnești - 500 mp, Bragadiru - 500 mp și Domnești 500 mp. Ea are un Mitsubishi Outlander, iar conturile în bancă, inclusiv cardurile de credit deschise, se ridică la suma de 85.000 de lei. Salariul anual încasat de Mocanu- Popa, pe 2012, conform ultimei declarații de avere completată, a fost de 128.781 de lei. A mai luat 4.463 de lei de la Facultatea de Drept și 1.746 de lei de la Institul European. În schimb, soțul judecător a adus acasă 75.000 de lei. Mihai Șova a declarat doar un autoturism Mercedes fabricat în 2007 și datorii pe card de 44.000 de lei.