Manevrele prin care Barack Obama strică înțelegerile secrete TRUMP-PUTIN-ERDOGAN
- Dodo Romniceanu
- 15 noiembrie 2016, 15:19
În ultimele zile, mai multe camioane încărcate cu armament au părăsit bazele militare americane din Bagdad și au trecut granița în Siria. Potrivit debka.com, site israelian cu surse credibile în zona militară și de spionaj, armele le sunt livrate, din ordinul expres al președintelui american Barack Obama, milițiilor kurde PYD-YPG (Unitățile de apărare ale poporului kurd), cea mai eficientă forță terestă în lupta contra ISIS, aliat al Statelor Unite, dar inimicul principal din Siria al despotului turc Recep Tayyip Erdogan.
Debka se întreabă ce a determina radicala schimbare de atitudine a lui Obama care vreme de cinci ani a refuzat constat să-i înarmeze pe luptătorii kurzi. Una din sursele prestigiosului site israelian oferă mai multe posibile motive:
1. Să zădărnicească o presupusă înțelegere pe care președintele SUA nou ales Donald Trump ar fi pe cale s-o încheie cu președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan. Obama alege, așadar, Siria ca prim loc în care să perturbe politicile de externe și de securitate ale noului lider de la Casa Albă.
2. Sursele Debka din Moscova și Ankara transmit că un acord care prinde contur între Trump, pe de o parte, și liderul rus și turc, pe de alta, ar permite armatei turce, cu suport aerian rusesc, să lanseze o ofensivă pentru recucerirea orașului Raqqa, aflat sub ocupația jihadiștilor ISIS. Între timp, rușii și iranienii ar înteți atacurile împotriva forțelor rebele din Siria care controlează încă estul orașului Alep.
3. Recucerirea orașului Raqqa este programată să se producă la mijlocul lui ianuarie 2017, odată cu ”înscăunarea” oficială a lui Donald Trump la Casa Albă și înainte de înfrângerea ISIS la Mosul, în Irak. Echipa de strategi militari a lui Trump consideră că planul lui Obama de recucerire a Mosulului se îndreaptă către un fiasco, având în vedere că forțele ISIS rezistă de patru săptămâni ofensivei lansate de armate irakiană.
Trump speră să câștige ”duelul” cu Obama, în ceea ce privește înfrângerea ISIS, și să recucerească Raqqa înainte de instalarea în Biroul Oval. Obama știe despre planurile republicanului și face tot ce-i stă în putere să le zădărnicească.
4. Președintele american nou ales a trimis în provinciile kurde din Siria ofițeri americani în rezervă care să observe tot ce se întâmplă în regiune.
5. Odată ajunse în posesia armamentului greu al SUA, milițiile kurde – care numără peste 45.000 de membri – devin capabile să deturneze rolul armatei turce în cucerirea orașului Raqqa, dacă Erdogan se decide să dividă forțele militare pe care le-a desfășurat în Siria și Turcia în cadrul operațiunilor anti-ISIS. Liderul turc ar putea fi determinat să se răzgândească în a se mai implica în recucerirea orașului Raqqa dacă va realiza cât de bine înarmate sunt forțele kurde aflate chiar la granița cu Turcia.
Sursele militarare nu exclud posibilitatea ca Turcia și Rusia, ale căror avioane-spion au depistat convoaiele cu armament destinate kurzilor, să decidă să le bombardeze înainte ca acestea să ajungă la destinație. Fără îndoială însă noile mutări ale lui Obama pe complicata tablă de șah a războiului din Siria au produs agitație maximă și degringoladă în rândul stragtegilor lui Trump care trebuie să se pună repede de acord cu Moscova și Ankara.