Rețetă de viață lungă. Povestea unui inventator de 83 de ani din Onești

Rețetă de viață lungă. Povestea unui inventator de 83 de ani din Onești

Primele lucruri le-a creat de copil, când nu se găseau jucării. Nici acum băcăuanul Vasile Lupu nu se opreşte din inovat, fiindcă, spune el, reuşitele îi aduc mare bucurie

Sunt oameni care toată viaţa caută să depăşească necunoscutul şi să îşi lase amprenta pe lucrurile din jur. Aşa au apărut roata cu spumă, care înlocuieste aerul din anvelope, scaunul cu bandă de rulare, care poate traversa denivelări, minisalina portabilă, pentru terapia cu sare, duşul cu perie rotativă sau dispozitivul pentru electromasaj şi aerosoli parfumaţi. Sunt doar câteva dintre cele peste 30 de creaţii ale lui Vasile Lupu, din localitatea Oneşti, judeţul Bacău.

O pasiune din copilărie

L-am cunoscut toamna asta, la târgul Inventika de la Romexpo, unde venise cu cea mai nouă invenţie a sa, o instalaţie de generare continuă a energiei. Volubil şi prietenos, începe să îmi povestească, pe scurt, istoria sa. „Eu de mic copil îmi făceam singur jucăriile, că nu existau pe atunci: trotinete, cărucioare, scrânciob. La mine veneau copiii din jur să se joace. Îmi făceam armă sau pistol şi ziceam că plec la vânătoare”, spune inventatorul. „Fiind pensionar, am făcut foarte multe invenţii, care mă hrănesc, mă întreţin psihic. Ai o mare satisfacţie când faci o lucrare şi vezi că îţi iese”, adaugă Vasile Lupu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu inovaţiile sale, a luat lumea largă la cutreierat. Aşa a participat în ultimii ani la diverse expoziţii din ţară şi din străinătate, de unde a plecat cu numeroase premii şi medalii. Îmi arată un teanc de dimplome, de la expoziţii de profil din Bruxelles, Sevastopol, Moscova, sau Chişinău.

Bunicul şi nepotul

Numai anul acesta, spune el, s-a întors de la Salonul Internaţional de Invenţii din Timişoara cu 9 medalii, din care 4 de aur. La astfel de evenimente l-a luat şi pe nepotul său. „Am plecat cu el în lume, să arăt că avem copii deosebiţi. În 2002, am plecat la Bruxelles cu nepotul meu Bogdan, care avea nouă ani şi a fost decorat cu merit inventiv în grad de cavaler de către un juriu internaţional, pentru invenţia unui toc pentru creta şcolară şi a unui dispozitiv de şters tabla. Unde mergeam, luptam să îl scot în faţă pe el, ca să vadă lumea ce copii avem noi”, ne mai spune Vasile Lupu.

Instalaţie pentru producerea energiei

Cu cele două brevete de invenţie ale sale, nepotul Bogdan Colpoş a fost, la cei nouă ani de atunci, cel mai tânăr inventator din lume, susţine Vasile Lupu. Acum cei doi, bunicul şi nepotul, ajuns student la inginerie, lucrează împreună la o instalaţie de generare continuă a energiei electrice. În echipă mai sunt alţi doi specialişti. Cu acest prototip i-a găsit la Inventika. Vasile Lupu ne-a explicat că este vorba de un prototip care produce electricitate fără altă sursă de alimentare, în afara unei baterii. El mai spune că invenţia se poate aplica la un autovehicul hibrid, dar este utilă şi pentru locuinţele izolate, care nu au acces la electricitate. Energia produsă încarcă şi bateria, ceea ce asigură, practic, o autonomie nelimitată instalaţiei, dar rămâne şi un disponibil care poate fi folosit pentru asigurarea confortului într-o locuinţă - becuri, frigider şi televizor. E drept, maşinăria face destul de mult zgomot, dar Vasile Lupu spera să găsească pe cineva care să îi prea patentul şi să dezvolte ideea mai departe. A ars multe motoare şi generatoare până să ajungă aici: „E o muncă de Sisif”.