Rusia recrutează militari în Republica Moldova și vrea să rotească și trupele staționate ilegal în Transnistria | PULSUL PLANETEI
- Iulian Chifu
- 24 octombrie 2016, 00:00
Rusia a continuat recrutarea cetățenilor Republicii Moldova în armata rusă, mai nou în raioanele de răsărit ale Republicii Moldova, pe baza anunțurilor de mica publicitate.
Războaiele din Estul Ucrainei și din Siria, dar și continuarea misiunilor și prezenței ilegale a trupelor sale în Transnistria reclamă noi și noi recruit pe care populația Rusiei, în scădere demografică accelerată, nu le mai poate oferi.
Mai nou, Rusia a încercat o manevră pentru înlocuirea și rotația trupelor sale aflate ilegal în Republica Moldova, Grupul Operativ al Trupelor Ruse-GOTR, care-și justifică existența prin nevoia de a păzi depozitul de armament de la Cobasna. Pe de altă parte, aceleași trupe transformate din paznici în trupe special pe parcursul ultimilor doi ani, a participat la exerciții comune cu forțele separatist inclusiv pe un scenariu care forța luarea cu asalt și desantul pe malul drept al Nistrului pentru un atac către Chișinău.
În regiunea separatistă se află așa numiții „pacificatori” ruși, pe baza acordului din 1992, dar și fosta Armată a 14-a devenită Grup de Operațiuni a Trupelor Ruse-GOTR, prezentă ilegal. După anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucrainei, Kievul nu a mai permis traversarea Ucrainei de către trupe și echipament militar rus cu destinația regiunea separatistă nistreană, iiar rotația „pacificatorilor” s-a făcut prin aeroportul Chișinău. Însă pe aici au încercat să pătrundă și alte categorii de trupe speciale, autoritățile de la Chișinău expulzând peste 100 de asemenea cetățeni declarați persona non grata. La această incidență de persoane descoperite, este evident că au pătruns în regiunea separatistă suficienți soldați de această factură împreună cu echipamentul individual fie prin Chișinău, fie prin Odessa. Însă nu au mai pătruns arme și echipamente grele în regiune, piese de schimb pentru tehnică, etc.
Viceministrul de Externe al Republicii Moldova, Lilian Darii, l-a convocat vineri, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, în legătură cu demararea unei noi etape a procedurii de rotație a pacificatorilor ruși în Zona de Securitate, anunțată recent de către Ministerul Apărării al Federației Ruse. Viceministrul Darii a ţinut să exprime ambasadorului rus indignarea față de știrea oficială din 19 octombrie de pe pagina web a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, potrivit căreia aşa-zisul „batalion de pacificatori al Grupului Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova a început prima etapă de rotaţie în Zona de Securitate”, se arată în comunicatul emis de MAEIE.
În acest context, Darii a atras atenția asupra inadmisibilităţii abaterii de la practica convenită între cele două țări cu privire la mecanismul de rotație a pacificatorilor ruși în conformitate cu prevederile Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992, potrivit căruia rotația în cadrul contigentului militar rus implicat în operaţiunea de menţinere a păcii de pe Nistru, urmează să fie înfăptuită din efectivul unităţilor militare dislocate pe teritoriul Federaţiei Ruse. Or, după cum este bine cunoscut, Grupul Operativ de Trupe Ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţământul autorităţilor moldoveneşti, adică ilegal, fapt în virtutea căruia acesta urmează să fie retras necondiţionat şi fără întârziere.
Modul în care Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a decis să efectueze procedura de rotaţie de această dată nu poate fi perceput altfel decât o tentativă de a legitima, printrun subterfugiu politic, prezenţa militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova şi de a induce opinia publică în eroare. În acelaşi context a fost invocată şi continuarea acţiunilor de recrutare în rândurile Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse a locuitorilor din regiune, inclusiv prin intermediul micii publicităţi, care provocă nedumerire. De aceea, Republica Moldova insistă că se impune transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă, cu mandat international.