Pleiada de amenințări între SUA și Rusia amintește de Războiul Rece
- Simona Stupar
- 17 octombrie 2016, 00:00
Ministrul britanic de Externe a sugerat că țara sa, SUA și FOTO: AGERPRES aliații lor reanalizează „opțiunile militare” în Siria, iar lumea și-a amintit că Rusia vrea să redevină un jucător puternic și este gata să folosească orice mijloace pentru asta
Afirmațiile secretarului britanic al Afacerilor Externe, Boris Johnson, au fost criticate de Moscova, care le consideră o încercare de a susține „isteria” anti-rusă și au fost respinse de guvernul britanic. Dar în privința acuzațiilor de comitere a unor „crime de război” în Siria, Boris Johnson a avut dreptate, consideră presa britanică. Jurnaliștii de la The Guardian se întreabă cum trebuie abordată relația cu Rusia, din punct de vedere diplomatic, strategic și de securitate.
Opțiunile militare sunt discutate la Washington, iar întrebarea cheie nu se mai referă la dictatorul sirian, Bashar al-Assad, ci cum poate fi oprită armata rusă, aliatul lui Assad, responsabil de bombardarea spitalelor, școlilor și convoaielor umanitare ale ONU.
Rusia răspunde rapid
Secretarul american al SUA, John Kerry, este furios din cauza încălcării armistițiului din Siria, care a dus la suspendarea dialogului cu Rusia. Samantha Power, ambasadoarea SUA la ONU, a acuzat Rusia de „barbarism”. Ca și în Ucraina, Georgia sau în alte crize, Vladimir Putin nu dă înapoi, ci ripostează ferm. Imediat ce a aflat că SUA iau în considerare atacuri cu rachete de croazieră asupra aviației siriene, Ministerul rus al Apărării a avertizat că Rusia are rachete sol-aer S-300 și S-400 în Siria. Un raid al SUA va fi considerat o amenințare la adresa militarilor ruși, care vor răspunde în consecință.
Mutări îngrijorătoare
Vladimir Putin a anunțat suspendarea unor acorduri nucleare cu americanii. A urmat desfășurarea unor rachete cu încărcătură nucleară, în enclava Kaliningrad, la granița cu Polonia și Lituania. Exerciții de apărare civilă au fost organizate în Rusia, dând aparența unei pregătiri pentru un război nuclear.
Se speculează despre iminența izbucnirii unui nou război mondial, cu SUA și Rusia actori principali. Dacă Hillary Clinton câștigă alegerile în SUA, dă de înțeles că va confunta deschis Rusia, nu doar în Siria, ci pe mai multe domenii de interes, inclusiv folosind forță militară.
Iar Rusia nu va sta pe gânduri și va răspunde la fel