România, vârf de lance împotriva spălării banilor

România, vârf de lance împotriva spălării banilor

România a luat inițiativa în Parlamentul European pe tema a 3,8 trilioane de euro scoși din UE și ascunși în paradisuri fiscale. Europarlamentarul Cătălin Ivan conduce la Bruxelles un grup de lucru menit să reducă spălarea banilor și evaziunea fiscală în Europa.

 „Am cerut Băncii Europene de Investiții și Comisiei Europene ca sancțiunile pentru companiile care au acțiuni off-shore să fie mult mai mari, să nu mai fie eligibile la proiecte din bani publici, la licitații publice, la proiecte finanțate din bani europeni, sau din proiecte finanțate de BEI. Acesta ar fi un prim pas”, a declarat Ivan pentru EVZ, la finalul unei dezbateri pe această temă care a reunit joia trecută, în Parlamentul European, șefi ai Interpol, Europol, MoneyVal și BNR, responsabili de lupta împotriva spălării banilor.

„E un deficit anual în UE de peste 200 de miliarde de euro și banii aceștia pot fi aduși înapoi prin impozitarea celor 2,8 trilioane de euro aflați în afara granițelor UE, doar averi personale, nu mai vorbim de evaziunea fiscală, care la nivel european este evaluată anul la 1.000 de miliarde de euro”, a explicat Ivan. Potrivit acestuia, o decizie în PE ar putea să apară la începutului anului 2018.

Nicolae Davidescu, șeful Direcției de combatere a spălării banilor din BNR, a spus că numărul tranzacțiilor suspecte a crescut în România cu 30% în 2015 față de 2014.

Secretomanie

Ivan a explicat că țări precum Elveția trebuie să fie forțate să ofere informații despre conturile bancare mai mari de 50 de milioane de euro. „Nu este nimeni naiv să creadă că se va întâmpla mâine sau că marile bănci din Elveția sau din alte zone ale lumii vor da acces foarte repede sau foarte ușor sau doar pentru că îi rugăm noi. Este nevoie de presiune internațională, presiune inclusiv comercială, care să forțeze statele să ridice acest secret bancar. Vorbim de spălarea banilor, de finanțarea terorismului, de fraudă fiscală”, a spus Cătălin Ivan, la Bruxelles

Mezinul familiei Năstase avansează la Bruxelles

Mihnea Năstase, fiul cel mic al fostului premier Adrian Năstase, a început să învețe relații internaționale la Bruxelles. „Încep să înțeleg un pic din geopolitică, geostrategie”, a declarat el pentru EVZ. Mihnea Năstase este asistentul europarlamentarului PSD Cătălin Ivan și-l ajută pe acesta să fie „informat permanent” despre ce se întâmplă cu Rusia și Ucraina. Mezinul familiei Năstase face rapoarte și pregătește amendamente și declarații. El a spus EVZ că îi place „foarte mult” să lucreze în Parlamentul European. „Încă nu știu ce voi face mai departe în carieră, este prea devreme să spun, depinde ce oportunități apar”, a adăugat el pentru EVZ.