PREMIERĂ ÎN FRANȚA. Dependenții de DROGURI au un loc special, dedicat exclusiv lor, într-un proiect CONTROVERSAT
- Simona Stupar
- 12 octombrie 2016, 12:00
Un spital din Paris adăpostește acum primul salon „pentru injecții”, un loc sigur și curat, unde dependenții de droguri își pot face „injecțiile” sub supraveghere medicală.
Controversatul proiect a fost ianugurat chiar de primarul metropolei franceze Anne Hidalgo și de ministrul Sănătății, Marisol Touraine, marți. Spitalul se află lângă gara de Nord, un loc supragalomerat, unde traficul de droguri este ceva comun, scrie BBC.
Depedenții de droguri vor schimba drogurile puternice, precum heroina, cu diverși subtituenți, și vor primi kituri sterile de ace.
Criticii se tem că acest proiect va încuraja, de fapt, abuzul de droguri.
Touraine a declarat că Franța a devenit a 10-a țară care amenajează o astfel de cameră pentru persoanele dependente de droguri, prima fiind Elveția, în 1986.
Există planuri pentru deschiderea altor două: în Strasbourg, estul Franței, și Bordeaux, în sud-vest.
„Este un moment foarte important în bătălia împotriva adicției”, a spus Touraine.
Unul dintre principalele argumente pentru crearea unor astfel de locuri este că sunt puși dependenții de droguri - de obicei foarte săraci, marginalizați și bolnavi - în legătură cu medici și asistenți sociali, care îi pot ajuta.
Consumul unor droguri de substițuție într-un mediu curat reduce, de asemenea, riscul ca dependenții să aibă substanțe contaminate cumpărate de la traficanții.
Facilitatea de la Paris se află în Spitalul Lariboisiere și are o intrare separată. Va fi deschis oficial începând de vineri și circa 200 de oameni sunt așteptați zilnic. Dependenții va trebui să se înregistreze, dar nu sunt obligați să-și dea numele real și nu vor fi urmăriți de poliție pentru că au mers acolo.
Locul oferă și o oarecare intimitate celor care își fac injecțiile și coordonarea acestui proiect va fi făcută de Gaia, o asociație care ajută dependenții de droguri, costurile anuale fiind estimate la circa 1,2 milioane de euro.
Un politician din partidul de centru-dreapta, Philippe Goujon, a declarat că el se opune acestei idei, care îi subminează eforturile pe care le face pentru a opri comerțul cu droguri puternice. „Schimbăm politica de reducere a riscurilor cu o politică prin care legitimăm folosirea zilnică a drogurilor. Statul spune „nu luați droguri”, dar pe de altă parte te ajută să faci asta, oricum”, a declarat el pentru Le Figaro.
Conform datelor Ministerului francez al Sănătății, din 2011, mai mult de 10% dintre dependenții de droguri din Franța au HIV/SIDA și peste 40% sunt infectați cu hepatita C. Acele infestate și sexul neprotejat sunt principalele căi de contaminare cu virusurile menționate.
Camere pentru persoane dependente există în Elveția, Olanda, Germania, Danemarca, Spania, Canada și Australia.