În Siria, SUA și Rusia sunt pe punctul de a intra în confruntare militară directă | PULSUL PLANETEI

În Siria, SUA și Rusia sunt pe punctul de a intra în confruntare militară directă | PULSUL PLANETEI

„Este o iluzie să credem că este vorba despre vechiul Război Rece. Timpurile actuale sunt diferite, mai periculoase”, susține ministrul de Externe german.

Pe cât de rezervată și încrezătoare era Germania în propriile capacități de a dialoga și influența Rusia, după atacul informațional la adresa cancelarului Merkel, vizând criza refugiaților și pretinsa violare a unei tinere rusoaice de către refugiați, și după respingerea rezoluției franceze de încetare a bombardamentelor și a luptelor în Alep, și diplomația germană se declară pesimistă, anunțând posibile confruntări militare între SUA și Rusia. Ministrul german de Exerne, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că perioada actuală este „mai periculoasă” decât Războiul Rece, pe fondul creșterii tensiunilor între SUA și Rusia.

 „Pericolul unei confruntări militare este considerabil”, a subliniat și fostul diplomat german Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen și fost mediator al OSCE pentru Ucraina.

„Acest pericol nu a fost niciodată atât de important, de decenii, și încrederea între Vest și Est niciodată atât de slabă”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA, care au suspendat la începutul săptămânii convorbirile cu Rusia despre o încetare a focului în Siria, au acuzat, vineri, Moscova și Damascul de „crime de război” în Alep. Relațiile între cele două mari puteri nu au încetat să se degradeze după eșecul armistițiului pe care îl inițiaseră în septembrie și care nu a durat decât o săptămână. Mai mult, Rusia a respins o rezoluție pentru încetarea focului în Alep, propusă de Franța, iar trupele sale speciale, alături de cele ale președintelui Al-Assad, cele iraniene, ale milițiilor șiite și ale Hezbollahului libanez au intrat masiv în Alep, sub ploaie de bombe ale aviației ruse.

În același timp, Rusia ameninţă că va suspenda acordul privind misiunile în spaţiul aerian al Siriei. Liderii armatei ruse ameninţă să anuleze acordul cu SUA privind misiunile comune deasupra spaţiului aerian al Siriei, aspect ce ar putea expune aeronavele americane din regiune unui posibil risc. La data de 6 octombrie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a solicitat Moscovei să adere la acord, susţinând că este vital pentru a evita neînţelegerile şi erorile dintre cele două state. Solicitarea lui Cook a fost făcută la doar câteva zile după ce forţele ruseşti au desfăşurat câteva sisteme antirachetă în Siria. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat să caracterizeze desfăşurarea sistemelor antirachetă drept o ameninţare directă la aeronavele americane aflate în această ţară. Cu toate acestea, el a subliniat faptul că luptătorii rebeli, care i se împotrivesc lui Assad, nu au şi nu folosesc aeronave de atac. În același timp, Ministerul rus al Apărării a comentat pe marginea informaţiilor vehiculate de mass-media, conform cărora Washingtonul ar analiza posibilitatea atacării poziţiilor trupelor siriene ca urmare a modificării situației de pe teren în defavoarea opoziției siriene, sub atacurile aeriene ruse. Igor Konaşenkov a anunțat că orice atac asupra teritoriului controlat de trupelor siriene guvernamentale ar crea ameninţări la adresa militarilor ruşi, menționând explicit că bazele din Hmeimim şi Tartus sunt dotate cu sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi S-300. Raza lor de acţiune ar putea fi o surpriză pentru orice obiect zburător neidentificat. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova a amplasat sistemele de apărare antiaeriană cu rachete S-300 în Siria pentru a asigura o protecţie eficientă a militarilor săi. „Reiterez faptul că sistemele S-300 şi S-400 sunt arme pur defensive, care nu ameninţă pe nimeni”, a precizat Lavrov.

În plus, Rusia consideră că majoritatea forțelor de opoziție împotriva lui Al Assad sunt teroriste, deci pot fi atacate. „După verificarea listei cu detaşamentele opoziţiei siriene, care a fost oferită de SUA, s-a constatat că, din cele 47 de grupări ale opoziției moderate, două grupări luptă de partea Statului Islamic, iar alte 8 grupări fac parte din organizaţia Jabhat al-Nusra”, a declarat adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov, declarându-le ținte legitime. Dealtfel, preşedintele Bashar Al-Assad, tot mai vizibil în ultima vreme, a afirmat că „opoziţia moderată” este un mit şi că toate grupările ce luptă împotriva regimului legitim sunt teroriste.