Eforturile diplomatice ruso-turce iau avânt, zilele acestea, când Vladimir Putin este în Turcia, dar sunt umbrite de diferențele majore din Siria și încercarea turcilor a strânge relațiile cu saudiții
Vladimir Putin participă la Congresul Mondial al Energiei, încercând să repare relațiile deteriorate cu Turcia, după ce avioanele turcești au doborât, în noiembrie 2015, un bombardier rusesc ,care opera de la o bază aeriană din Siria.
Putin, la Istanbul
Vizita actuală este o continuare a celei întreprinse de Recep Erdogan la Sankt Petersburg, în august, iar între timp s-au făcut pași pentru normalizarea relațiilor. Întâlnirea de la Istanbul va avea și ea efecte pozitive asupra relațiilor bilaterale.
Între consecințele pozitive se numără o cooperare energetică. Turcia este un cap de pod geografic între Rusia și Europa și este percepută de Moscova ca rută alternativă la Ucraina, pentru ca gazul rusesc să ajungă pe piețele europene. Proiectul gazoductului Turk Stream a fost înghețat după înrăutățirea relațiilor dintre Ankara și Moscova, acum un an.
Este de așteptat să existe un acord pe problema energetică și o declarație de întărire a colaborării în domeniu. Cu toate acestea, relațiile între Turcia și Moscova nu sunt fără piedici, pentru că cele două state au poziții divergente în Siria și în Irak.
Pro și contra Assad
Pentru a facilita relația cu Moscova, Erdogan și-a schimbat puțin politica în Siria, renunțând la a cere schimbarea imediată de la putere a lui Bashar al- Assad. A sugerat că Assad ar putea rămâne la putere, o perioadă de tranziție și, se pare, a fost de acord și cu reducerea sprijinului pentru rebelii sirieni.
Un fost diplomat turc, Aydin Selcen, susține, însă, că Ankara are tot politici contradictorii - în timp ce președintele turc devine tot mai dur față de Damasc, își îmbunătățește relațiile cu saudiții. „Nu poți să acorzi sprijin pe ascuns unor elemente jihadiste și să te aștepți la relații bune cu Moscova”, susține Selcen.
Forțele turcești care luptă contra Statului Islamic, în Siria, înaintează pe teritoriul sirian, în ciuda avertismentelor rușilor.
Și Irakul riscă să complice relațiile ruso-turce, Bagdadul fiind un aliat al Moscovei și având un diferend cu Ankara, din cauza refuzului turcilor de a retrage armata de la baza militară Bashiqa din Irak.
Cooperare
Decizia politică de a continua lucrările la gazoductul Turkish Stream, precum și la centrala nucleară de la Akkuyu, a fost anunțată, în iulie, de ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, după întâlnirea cu omologul rus, Alexander Novak. „Proiectul este avantajos pentru ambele țări”, a declarat el. În 2011, Turcia și firma rusă Rosatom au semnat un acord pentru a construi și opera o centrală nucleară cu patru reactoare, de 1.200 megawați, în provincia Mersin, pe coasta Mării Mediterane. Rosatom a promis că primul reactor va fi gata până în anul 2019.