Legea conversiei creditelor în valută deschide Cutia Pandorei. Debitorii cer NEDISCRIMINARE
- Teodora Cimpoi
- 10 octombrie 2016, 15:54
Dacă Legea conversiei creditelor se va aplica doar împrumuturilor în franci elveţieni, problema principală cu care se confruntă debitorii români nu va fi rezolvată, deoarece creditarea în România s-a realizat preponderent în Euro, arată Grupul Dreptate şi Normalitate pentru Clienţii Bancari.
Legea conversiei creditelor în valută la cursul de la data semnării contractului de împrumut se dezbate azi în comisiile parlamentare de specialitate, urmând a intra la votul final mâine, foarte probabil.
“Politicienii români sunt pe cale de a comite o mare eroare. În dezbaterile pe tema legii conversiei nu au realizat o analiză a tututor valutelor, nu au solicitat informaţii din partea BNR sau a băncilor şi în consecinţă nu cunosc datele reale ale creditării în valută din România, care a avut loc după anul 2006”, arată grupul, într-un comunicat al Grupului, postat pe o reţea de socializare.
Datele Băncii Naţionale a României arată că în România creditarea s-a realizat preponderent în Euro. Astfel, în decembrie 2008, ponderea creditelor în euro era de 75%, ajungând la 72% în noiembrie 2014. În acelaşi timp, ponderea creditelor în CHF a fost de 17%, respectiv de 8%, iar cea a împrumuturilor în lei – de 8%, respectiv de 20%.
Grupul de debitori prezintă câteva dintre cele mai importante argumente, din punctul lor de vedere, pentru care este imperativ ca legea conversiei creditelor să prevadă conversia creditelor în toate valutele la cursul istoric şi tragerea la răspundere a băncilor şi a altor entităţi care au încălcat legislaţia în vigoare: - cursul euro a crescut cu peste 50% din 2006, în condiţiile în care nivelul de trai al populaţiei a scăzut semnificativ din cauza scăderii veniturilor, a disponibilizărilor masive din mediul privat, a creşterii facturilor la utilităţi, chirii, etc. Debitorii în euro sunt expuşi creşterii euro în timpul tuturor crizelor din ţările din regiune, dar şi a celor mondiale, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 10 ani. În 2008-2009, atacurile speculative asupra euro au mărit cursul cu peste 50% în câteva luni, iar şefii băncilor au fost sancţionati, au avut loc demisii ale economiştilor şefi, însă pentru populaţie nu s-au luat măsuri reparatorii. - împrumutaţii în euro şi alte valute au plătit dobânzi aproape duble faţă de debitorii în franci elveţieni. În plus, la majoritatea creditelor acordate în 2007 - 2008 dobânda nu se calcula transparent (marja + EURIBOR), aceasta fiind la discreţia băncilor (ex. dobânda de referinţă la BCR era o dobândă internă, afişată de bancă la uşile agenţiilor, sau dobânda VRB). În plus, potrivit OUG 50/2010, aceste dobânzi au fost transformate în marje + EURIBOR, ajungând ca debitorii să plătească dobânzi uriaşe. Oamenii sunt prinşi în sistem din cauza acestor dobânzi şi nu pot refinanţa pentru că valoarea de piaţă a imobilelor a scăzut în unele cazuri cu peste 50%. - Toţi clienţii bancari au fost înşelaţi şi dezinformaţi de către bănci prin practice comerciale înşelătoare, toate băncile au refuzat să dea contractul viitorilor clienţi pentru a putea fi citite, modificate şi asumate în cunoştinţă de cauză înainte de semnare. - majoritatea contractelor în toate valutele încă mai conţin clauze abuzive, clienţii fiind împovăraţi de către bănci şi fiind singurii care plătesc pentru toate riscurile din contracte - băncile au acordat credite într-o manieră absolut iresponsabilă şi înşelătoare - nu toţi clienţii doresc să îşi dea casele băncilor, ci doresc negocierea contractelor cu băncile - debitorilor în euro li s-au impus avansuri mari la contractarea creditelor ipotecare, iar pentru că acestea depăşeau 15-30% din valoarea împrumuturilor, li se ofereau credite de nevoi personale la dobânzi uriaşe.
În ceea ce priveşte argumentele de natură juridică, debitorii aduc în discuţie: principiul discriminării şi egalităţii în drepturi al tuturor cetăţenilor României, dar şi aplicarea cu prioritate a dreptului european şi a practicii juridiare europene. “Considerăm că politicienii au ignorat problemele reale ale celei mai mari categorii a debitorilor în toate valutele şi sunt pe cale de a lua o decizie care va provoca mari probleme pe termen scurt, dar mai ales lung. Nu ne interesează aranjamentele politice ale PSD, PNL şi UDMR înainte de campania electorală, ci cerem să se facă dreptate pentru toţi împrumutaţii care au probleme din cauza creditării toxice din România din anii 2006-2016. Alegerile bat la uşă, iar politicienii ignoră faptul că cea mai mare parte a electoratului este reprezentat de debitorii în euro care aşteaptă soluţii la gravele probleme cu care se confruntă în relaţia cu băncile. Atragem atenţia asupra faptului că dacă legea conversiei se va aplica numai împrumutaţilor în CHF, toate încălcările legilor de către sistemul bancar vor continua, iar cetăţenii României vor fi înşelaţi şi abuzaţi de către bănci”, declară membrii grupului Dreptate şi Normalitate pentru Clienţii Bancari.
Aceştia cer să se respecte Constituţia României, care prevede că: “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”(Art. 16 alin.1); „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent” (Art. 47 alin. 1).