Putin pune rachete nucleare la granița cu NATO. Ele pot lovi Berlinul
- Radu Pădure
- 10 octombrie 2016, 00:00
Amplasarea de către Rusia a unor baterii de rachete Iskander-M în enclava Kaliningrad a fost primită cu „consternare” și mare îngrijorare în Germania: „Pericolul este mai mare azi decât în timpul Războiului Rece!”
Moscova a amplasat rachete capabile să transporte încărcături nucleare lângă granița cu Polonia, a confirmat ministrul rus al Apărării. Șeful diplomației germane a afirmat că tensiunile dintre Rusia și Occident au devenit „mai periculoase” astăzi decât în timpul Războiului Rece.
Rachetele de tipul Iskander-M, împinse de Moscova în coasta NATO, au fost desfășurate în Kaliningrad, enclavă aflată între Polonia și Lituania, și au o rază de acțiune de acțiune de 725 de kilometri, ceea ce înseamnă că pot lovi Berlinul.
Mișcarea strategică a lui Putin a provocat îngrijorare în Germania. Frank-Walter Steinmeier, șeful diplomației germane, a declarat că asistă cu consternare la prăbușirea relațiilor dintre Rusia și Occident. „Este o aberație să crezi că situația de acum este Război Rece. Vremuri de azi sunt diferite și mult mai periculoase”, a spus Steinmeier pentru Bild. O reacție similară a avut și Wolfgang Ischinger, oficial german, care a fost în echipa de mediatori pentru Ucraina, care a afirmat că „există un pericol considerabil pentru o confruntare militară” între Rusia și Occident: „Acest pericol nu a fost atât de periculos de zeci de ani, iar încrederea dintre Rusia și Occident nu a fost niciodată la un nivel atât de coborât.”
Ministrul de Externe lituanian, Linas Linkevicius, a declarat că amplasarea rachetelor ruse este un gest menit „să obțină concesii din partea Occidentului” în conflictele din Siria și Ucraina, iar Polonia a calificat gestul Moscovei drept „foarte alarmant”. Atât Lituania cât și Polonia sunt țări NATO.
Rusia a afirmat că desfășurarea de rachete Iskander-M face parte dintr-un exercițiu militar de rutină, desfășurat pe întreg teritoriul Rusiei.
Siria – butoiul cu pulbere
Creșterea tensiunilor la granița dintre Rusia și NATO a avut loc pe fondul disputelor din cadrul ONU, unde țările occidentale doresc votarea unei rezoluții care să pună capăt masacrului din orașul Alep, asediat de forțele ruso-siriene, și unde situația umanitară este dramatică.
Un proiect de rezoluție al Franței, sprijinită de Statele Unite, care cerea ca Moscova și Damascul să oprească bombardamentele în Alep, s-a lovit de veto-ul Rusiei. Aceasta a venit cu propriul proiect de rezoluție, care permitea continuarea bombardamentelor, inițiativă căreia i s-au opus însă Statele Unite, Franța și Marea Britanie.
Ministrul rus al Apărării a declarat sâmbătă că unul dintre elicopterele țării sale a fost doborât în Siria cu o rachetă lansată de pe umăr de militanții ISIS. Potrivit oficialului, serviciile secrete ruse au intrat în posesia unor informații că rachetele pentru ISIS au fost livrate din Irak.
Al III-lea Război Mondial?
Expertul american în probleme geostrategice, George Friedman, releva într-o analiză recentă, publicată de Newmax, faptul că situația lumii de astăzi seamănă izbitor cu cea premergătoare celui de-Al Doilea Război Mondial, de la jumătatea anilor 1930. Cu opt decenii în urmă, a existat un simptom care a dus la conflagrația globală, constată Friedman: toate regiunile de pe continentul eurasiatic au fost cuprinse de destabilizare. Deși fiecare dintre aceste crize, luate în parte, nu ar fi fost gravă, simultaneitatea lor a fost fatală. Crizele regionale s-au influențat și s-au amplificat una pe alta, până când s-au unit într-un uragan mondial devastator. Astăzi, toate regiunile din Europa și Asia (cu unica excepție a Indiei, care, însă, se află și ea într-un veșnic conflict mocnit cu Pakistanul și ambele dețin arma atomică), sunt cuprinse de criză, fie ea economică, politică sau militară. Prognoza lui George Friedman este sumbră: „Uraganul începe să se formeze din nou!”