Crime şi jafuri săvârşite în Bucureşti de soldaţii sovietici în ianuarie 1945

Crime şi jafuri săvârşite în Bucureşti de soldaţii sovietici în ianuarie 1945

Ambasada Federaţiei Ruse a postat, recent, pe pagina de Facebook, un clip replica la cel realizat de Papaya Advertising care facea referire la instaurarea comunismului, în contextul donaţiilor pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului.

În clipul ambasadei ruse se vorbeşte despre cum "armata rusă şi armata româna au luptat împreună în Primul Război Mondial pentru independenţa României" şi cum în al Doilea Razboi Mondial "au luptat împreună pentru independenţa Europei". De asemenea, filmuleţul prezintă cum România "s-a reconstruit economic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice şi că "copiii trebuie să înveţe istoria adevarată".

Însă, despre Dosarul Poliţiei Capitalei cu crime şi infracţiuni comise în Bucureşti de soldaţii eliberatoarei Armate Roşii, care a fost strict secret pe vremea regimului communist, nu se spune nimic în clipul ambasadei.

Dosarul cu crime a fost descoperit Stelian Tănase, care se documenta pentru o carte despre Zaraza, eroina unui celebru tango interbelic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată câteva fapte de arme şi crime ale soldaţilor ruşi în Bucureştiul începutului de an 1945, cum au fost ele consemnate în arhivele Poliţiei:

În seara de 3 ianuarie a.c., în băcănia lui Ilie Brânduşi din str. Laborator nr. 24 au intrat 7 militari îmbrăcaţi în uniforme sovietice care venise cu auto nr. 9084 B. Intrând în băcănie, au închis uşa şi obloanele şi, ameninţând cu revolverele pe comerciant, i-au luat din tejghea cca. 40.000 lei şi din portofel 60.000. De asemeni, i-au luat sergentului concentrat Nicolae Constantin, care se afla în băcănie, suma de 20.000 lei. După aceasta, acei militari s-au urcat în maşină şi au plecat spre şoseaua Vitan. Sergentul N.C. s-a urcat pe bara din spate a maşinii cu scopul de a-i urmări. Pe şoseaua Vitan, maşina s-a defectat şi s-a oprit. S-a iscat o busculadă între sergentul N.C. şi militarii îmbrăcaţi în uniforma sovietică, care au reuşit să fugă. Făcându-se cercetări pentru a se stabili a cui este maşina, s-a aflat că este proprietatea profesorului Virgil Z. din str. Labirint 6, de la domiciliul căruia a fost ridicată în dupa-amiaza acelei zile de către soldaţii îmbrăcaţi în uniforme sovietice.

Gardianul public Patrascu D-tru, pe la ora 20.15, fiind în staţia de tramvai de la intersecţia b-dul Lascăr Catargiu cu str. General Manu, a fost luat într-o maşină de catre 3 militari îmbracăti în uniforme sovietice pentru a le arăta unde este hotelul Ambasador. Maşina a luat-o însă spre sos. Kiseleff, unde gardianul a fost bătut de către militari, luându-i-se revolverul, mantaua de piele, centura şi suma de 6000 lei.

În cafeneaua lui Dobrescu din Hanul cu Tei au intrat patru militari îmbracati în uniforme sovietice şi, somând cu mitralierele pe cei cca. 30 de clienţi cari se aflau în cafenea, le-au luat banii şi ceasurile, după care au dispărut.

In saloanele Roxy din strada Lipscani 53, în timpul balului dat de sindicatul Patronilor Meseriaşi, ivindu-se o ceartă între niste civili, un locotenent sovietic a intervenit şi, scotând din buzunar un revolver, a tras un foc de arma în tavan. După aceasta, voind să bage în buzunar revolverul, acesta s-a descărcat şi l-a ranit la piciorul stâng. Cu o maşina a fost trimis la spitalul Elias.

La Casa de Transporturi Mesageria din str. Gogu Cantacuzino nr. 76 un soldat îmbrăcat în uniformă sovietică, înarmat cu un revolver, a spart un geam de la fereastră, a pătruns înauntru, a legat pe omul de serviciu Buchman Willy, care dormea, cu firul de telefon şi a luat dintr-o ladă mai multe sute de metri de pânză, dupa care a dispărut.

In ziua de 4 ianuarie a.c. la orele 20.40, 3 militari îmbracaţi în uniforme sovietice şi un civil au oprit sub ameninţarea armelor maşina marca Desotto cu nr. circulatie 90 B, proprietatea Ministerului de Finanţe, după care au dispărut cu ea. In maşină se găsea numai şofeurul.

La orele 23.30, alţi soldaţi îmbracaţi în uniformă sovietică au oprit maşina marca Buick cu nr. de circulaţie 4223 B, proprietatea Ministerului Afacerilor Interne, şi au disparut cu ea. În maşină nu se găsea decât şofeurul.

In ziua de 6 ianuarie a.c. ora 14.00, patronul hotelului Lyon din calea Griviţei nr. 90, făcând un control în camerele de la etajul 1 în camera 14 unde locuiau nişte militari sovietici, a găsit ascuns sub un pat cadavrul unuia dintre militari. Nu s-au găsit nici hainele şi nici actele acestuia pentru a fi identificat. Întrucât tovarăţii de cameră ai acestuia disparuseră cu 2 zile înainte, sunt bănuiţi a fi autorii crimei. Cazul se cercetează de Comandamentul Sovietic.

În ziua de 11 ianuarie a.c., pe la orele 21.00, pe str. Crucea de Piatră, în dreptul casei cu nr. 4, muncitorul Nicolae Moldoveanu, fără domiciliu stabil în Capitală, a fost împuşcat de 2 militari îmbrăcaţi în uniforme sovietice. Numitul a mai avut putere să mearga la spitalul Caritas din str. Bradului, unde a încetat din viaţă.

În ziua de 12 ianuarie a.c., în ceasornicăria lui Victor Rozanier din Sos. Pantelimon nr. 197 au intrat 2 militari îmbracaţi în uniforme sovietice şi, dupa ce i-au luat 2 ceasornice ale lor pe care le dădusera cu o zi înainte la reparat, au luat toate ceasornicele - în numar de cca. 50 - care se găseau în atelier pentru reparat, proprietatea unor clienţi.

În ziua de 17 ianurie a.c., orele 19.30, gardianul public Filimon Stefan, auzind scandal in carciuma din calea Vacaresti nr. 364, a intrat sa vada ce este. Imediat dupa aceea a intrat in local si un civil insotit de un ostas imbracat in uniforma armatei sovietice, care i-a cerut gardianului sa le arate cartusele ce are. Gardianul raspunzand ca nu are cartuse, militarul imbracat in uniforma sovietica a tras mai multe focuri de revolver in gardian. Unul din cartuse a lovit gardianul in omoplatul stang. Alt cartus a lovit in picior pe numitul Atanasiu Nicolae din Sos. Vitan nr. 171, ce se afla in local. Dupa acest fapt, civilul cat si militarul au iesit din local, fugind cu o masina care-i astepta in fata carciumei si in care se mai aflau 3 soldati imbracati in uniforma sovietica.

Un soldat sovietic, probabil in stare de ebrietate, a spart vitrina magazinului de manufactura al dlui Garabetian din str. Soarelui nr. 5, furand 3 baloturi de stofa, pe care le-a lasat la portarul hotelului Gabroveni unde locuia. Portarul a anuntat Circa 12, care a comunicat comand. Sovietic din Calea Calarasi nr. 174, care l-a ridicat.

In ziua de 21 ianuarie a.c. pe la ora 20.45, un gardian public a condus la Comisariatul 5 de Politie pe subofiterul sovietic Alexandru Ivanovici pentru faptul ca luase numitului Voicu Dogaru - delegatul sindicatului CAM din Tg. Jiu - suma de 30.000 lei si manusile, si lui Trifu Tripcovici - comerciant din str. Badea Cartan nr. 13 - suma de 18.000 lei, un ceas de aur cu lant de aur in valoare de cca 240.000 lei. Subofiterul sovietic a comis aceasta fapta insotit de un alt militar care a reusit sa dispara. In timpul urmaririi sale, a tras asupra gardianului si a publicului numeroase focuri de revolver. In comisariat a provocat scandal, lovind si pe un gardian de serviciu. Fiind anuntat Batalionul rus de interventie, a venit un domn locotenent care l-a ridicat.

In ziua de 21 ianuarie a.c. pe la orele 16.00, 8 militari imbracati in uniforme sovietice, in stare de ebrietate, au intrat in cinematograful Gloria din calea Vacaresti, unde au provocat scandal si au tras focuri de arma in ecran. Intervenind patrula sovietica au fost arestati 3, iar restul 5 au fugit.

In noaptea de 19/20 a.c., pe la orele 2.00, pe b-dul Basarab colt cu str. Chisinau, 2 militari imbracati in uniforme sovietice au abandonat in lipsa de benzina autoturismul nr. 2306 B proprietatea Presedintiei Consiliului de Ministri ce fusese ridicat in cursul zilei de 18 crt. din sos. Jianu colt cu str. Dorobanti.

In ziua de 19 ianuarie a.c. pe la ora 20.00, in bodega lui Marin Andreescu din str. Dogari nr. 34, au patruns 7 militari imbracati in uniforme sovietice, inarmati, si un civil si, sub amenintarea armelor, au luat din tejghea suma de 600.000 lei, sticle cu bauturi iar de la clientii din local au luat banii, actele si ceasurile, dupa care au disparut cu o masina.

In locuinta si croitoria lui Marcu Segall din str. Th. Sperantia nr. 19, in ziua de 19 ianuarie, pe la ora 21.00, au patruns 6 militari imbracati in uniforme sovietice si, in timp ce 3 amenintau cu revolverele, ceilalti au incarcat intr-o masina ce astepta afara hainele din pravalie, dupa care au disparut.

In ziua de 27 ianuarie a.c., pe la orele 17.40, in cladirea din str. G-ral Eremia Grigorescu nr. 20, au intrat 3 militari imbracati in uniforme sovietice insotiti de un civil si au luat d-lor Dr. Ctin Doljanu si Nicolae Arabu, un palton barbatesc imblanit cu lutru si cu guler de vidra, 13 costume de haine barbatesti, linjerie de corp si pat, bijuterii, bani si acte de identitate - dupa care au disparut.

In ziua de 28 ianuarie a.c., pe la orele 20.00, mai multi militari imbracati in uniforma sovietica au intrat in localurile de pe Calea Vacaresti de la numerele 16, 52 si 64, tragand cu armele si amenintand consumatorii, cum si trecatorii de pe strada.

In ziua de 29 ianuarie a.c., pe la orele 17.00, in locuinta maiorului Chircorian din str. Borzesti nr. 3 au intrat un ostas imbracat in uniforma sovietica si 3 civili care cunosteau limba rusa si, dupa ce au legat pe dl. Ctin Circopol, au taiat firele telefonului si rascolind intreg apartamentul au umplut 4 geamantane mari cu haine, blani, rochii, bijuterii si cca 700.000 lei, dupa care au disparut cu masina nr 12827 B.Tx - condusa de un civil langa care se afla un militar imbracat in uniforma sovietica, inarmat cu un pistol automat.