Anca Dragu: "Ministerul Finanţelor nu şomează! Bugetul efectiv este întocmit şi aprobat de noul Guvern şi noul Parlament"

Anca Dragu: "Ministerul Finanţelor nu şomează! Bugetul efectiv este întocmit şi aprobat de noul Guvern şi noul Parlament"

Ministrul Finanţelor Publice, a declarat luni că proiectul de buget de stat pentru anul 2017 va fi întocmit de viitorul Guvern şi aprobat de viitorul Parlament, scrie Capital.ro.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor  a subliniat că departamentul ei nu şomează, ci lucrează la un buget care, potrivit legii, în anii electorali, bugetul se întocmeşte şi se aprobă de viitorul Guvern, respectiv viitorul Parlament.

"Departamentul de buget din Ministerul Finanţelor nu şomează. Există un proces bugetar de-a lungul anului, dar bugetul efectiv este întocmit şi aprobat de noul Guvern şi noul Parlament. Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, nu vrea să schimbe filozofia fiscală în niciun fel, pe niciun palier, fie el impozitare directă, indirectă sau de modificarea sistemului de contribuţii sociale. Aşadar, nu creştem nicio contribuţie socială obligatorie, nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele fizice, cele cu activităţi independente şi profesii liberale nu sunt vizate de creşterea impozitării. De asemenea, MFP nu va acorda nicio amnistie fiscală. Consider că modificări semnificative ale regulilor fiscale trebuie dezbătute şi votate în Parlament. Proiectul pe care l-am avut în vedere şi pe care l-am asumat se referă strict la măsuri de debirocratizare şi de simplificare", a precizat Anca Dragu. 

Dragu s-a referit şi la nivelul încasărilor bugetare şi la încadrarea în ţinta de deficit bugetar pe anul acesta şi pe termen mediu, menţionează sursa citată

"Deficitul bugetar, după primele opt luni ale acestui an, este redus, doar 0,42% din PIB, iar prin rectificarea bugetară, aprobată recent, am menţinut acest deficit bugetar, la 2,8% din PIB în termen cash şi 2,95% din PIB în termeni de metodologie europeană. Nu vedem niciun pericol de depăşire a acestor ţinte de deficit bugetar în 2016. Mai mult, fondurile de rezervă acumulate în Trezorerie sunt estimate să acopere necesarul de finanţare pentru cinci luni, un nivel suficient potrivit celor mai bune practici internaţionale în managementul lichidităţilor. Soldul bugetar redus este rezultatul atât al unei execuţii bugetare prudente pe partea de cheltuieli, cât şi al îmbunătăţirii colectării veniturilor bugetare. Rectificarea bugetară a urmărit, pe lângă menţinerea deficitului bugetar, ţinta stabilită iniţial, continuarea proiectelor de investiţii fezabile, fiind asigurate sume la nivelul necesarului de lucrări ce se pot efectua până la sfârşitul acestui an", a detaliat reprezentantul Guvernului.