Ungaria se pregătește să ATACE UE după referendum
- Radu Pădure
- 21 septembrie 2016, 11:42
Purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, Zoltan Kovacs, a declarat presei că referendumul din Ungaria de luna viitoare, privind cotele de imigranți, va demonstra slăbiciunile UE și ale metodelor Comisiei Juncker.
Zoltan Kovacs a afirmat că obiectivul guvernului Orban este de a reprezenta „punctul de vedere al populației”. Or, potrivit tratatelor internaționale, în chestiunea imigrației și a politicii de azil, puterea națională nu a fost delegată Bruxelles-ului.
Purtătorul de cuvânt al executivului de la Budapesta a subliniat că formularea întrebării care va fi pusă populației pe 2 octombrie a fost aprobată de către Curtea Constituțională a Ungariei. Întrebarea respectivă sună astfel: „Sunteți de acord să permiteți UE să ordone relocalizarea cetățenilor care nu sunt unguri în Ungaria, fără aprobarea Adunării Naționale?”
Kovacs, citat de EurActiv, a continuat:
„Răspunsul este evident. Chiar dacă unii, cum ar fi Comisia sau alte instituții, încearcă să-l ocolească.”
Purtătorul de cuvânt a adăugat:
„Referendumul va avea consecințe politice și legale. Mesajul său va fi inevitabil, nu doar pentru parlamentul și guvernul ungar, ci și pentru instituțiile europene. El va hotărî modul în care guvernul ungar va aborda vitorul Europei, al instituțiilor europene, deciziile și protocoalele stabilite în ultimii ani. Aceste chestiuni vor trebui revăzute și rediscutate deschis, iar politicile din acești ultimi ani și păstrarea opacității deciziilor și reglementărilor sunt inacceptabile.”
După Brexit, Ungaria, alături de celelalte state membre ale Grupului de la Vișegrad, a cerut demisia președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Totuși, Zoltan Kovacs nu a pronunțat numele șefului executivului european, însă a aprecit că Brexitul trebuie considerat ca o ocazie pentru a întări UE cu „state membre mai puternice”.
Pentru a ilustra această idee, el a citat închiderea rutei Balcanilor ca o reușită a statelor membre, inclusiv Ungaria, și nu una a UE.
Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta a subliniat că nici summit-ul de la Bratislava nu a fost un succes, însă a afirmat că decizia de a acprda ajutor Bulgariei în problema imigranților a fost una bună.