Cum încearcă Liviu Dragnea să ajungă premier

Cum încearcă Liviu Dragnea să ajungă premier

Deși le-a cerut colegilor săi din PSD să nu se viseze miniștri până nu se văd cu alegerile câștigate, președintele partidului nu exclude ca el să fie o variantă pentru Palatul Victoria, mizând pe sprijinul ALDE

Președintele PSD , condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare (în dosarul „Fraudă la Referendum”) – nu exclude să fie chiar el viitoarea propunere de premier, dacă PSD şi ALDE vor obţine, la alegerile parlamentare, 50 plus 1 din voturile românilor.

Potrivit surselor EVZ, printre liderii de la Kiseleff este de notorietate că (încă din 2014) marele vis al lui Dragnea a fost și este să ajungă premier, însă şeful pesediştilor e conştient că recenta sa condamnare ridică numeroase semne de întrebare asupra unui astfel de scenariu. Cu toate acestea, Liviu Dragnea a apreciat în întâlnirile cu colegii săi că el ar fi cea mai bună variantă de premier. Pentru asta, ar vrea să-l convingă pe Tăriceanu sa-l ajute să ajungă la Palatul Victoria, oferind la schimb ministere și agenții guvernamentale.

A vorbit ca un premier

Ieri, întrebat (la „Adevărul Live”) dacă vizează funcţia de premier, Dragnea a evitat să dea un răspuns direct. „Din moment ce nu anunţ pe nimeni, nici nu exclud pe nimeni (...) Nu anunţăm niciun nume, nici măcar o aluzie (...) Orice nume apărut pe surse riscă foarte mult: să nu mai fie în picioare până la alegeri (...) Le-am spus şi colegilor, să nu cumva să se vadă vreunul ministru de pe acum! (...) PSD nu va propune un premier înainte de alegeri. Locomotiva va fi programul de guvernare. Nu vom spune că vrem să fie prim-ministru Ionel sau Vasile!”, a declarat Dragnea.

El a prezentat însă elemente din programul de guvernare al PSD și a tratat pe larg despre toate aspectele ce cad sub incidenţa Guvernului, despre chestiuni de siguranţă naţională şi despre parteneriatele cu SUA, adoptând o atitudine de premier.

Cioloș, „violent și obraznic”

Totodată, şeful pesediştilor nu s-a sfiit să-l atace în repetate rânduri pe Dacian Cioloş: „Domnul Cioloş a început să îmi dea lecții și să fie foarte violent și obraznic. A ales altă cale!”.

Negocieri cu Tăriceanu

Liviu Dragnea a anunțat că va decide astăzi, împreună cu liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, dacă se va depune o moţiune de cenzură în Parlament. Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu i-a acuzat, ieri, pe social- democraţi că vor să depună moțiune ca să împiedice măsurile legislative pe care Guvernul vrea să le ia pentru facilitarea votului românilor din Diaspora, variantă negată de PSD. „Este o prostie, este o minciună”, i-a dat replica Dragnea. El a apreciat că, prin limitarea atribuţiilor Guvernului, tehnocraţii vor fi opriţi să mai facă „năstruşnicii”. Cât despre susţinerea parlamentară a moţiunii, Dragnea a anunţat că se bazează pe sprijinul a numeroşi senatori şi deputaţi UNPR, nemulţumiţi de fuziunea cu PMP.

PSD exclude alianțele cu Băsescu și PMP

Dragnea a reiterat că PSD exclude orice alianţă cu Traian Băsescu şi PMP, atât în ceea ce priveşte o susţinere a moţiunii de cezură, cât şi în cazul jocurilor din Consiliul General Bucureşti: „Nu e cazul să vorbim cu Traian Băsescu despre susţinerea moţiunii. Eu sunt convins că sunt mulţi parlamentari UNPR care o vor susţine. Cu orice risc, nu facem alianţe cu PMP (...) În ceea ce priveşte Consiliul General al Bucureştiului, firesc este ca viceprimarul să fie numit de ALDE”.

O dorință veche

Liviu Dragnea şi-a dorit cu ardoare funcţia de premier încă de la începutul anului 2014, acesta fiind principalul motiv pentru care nu a fost de acord, prin luări de poziţie oficiale, ca şeful ALDE – Călin Popescu Tăriceanu – să fie prezentat ca ofertă de premier, în tandem cu (la acea vreme) prezidenţiabilul Victor Ponta. Totodată, din acelaşi motiv relaţiile dintre Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea s-au răcit considerabil, în vara lui 2015, când acesta din urmă viza fotoliul de premier.