Care e adevărata relație dintre ADRIAN PORUMBOIU și VLADIMIR PLAHOTNIUC? Cine e PLAHOTNIUC. De ce are Porumboiu memoria scurtă? De ce îi acuză pe PONTA și pe Ăla Micu?
- Roland Căt ălin Pena
- 8 august 2016, 08:04
Parcă din senin, Adrian Porumboiu s-a apucat să se justifice, telefonic, sâmbătă seara, în emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea TV că nu îl cunoaşte şi că nu are nicio legătură cu miliardarul din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc.
"Nu ştiu cum arată, nu ştiu ce este cu el, stiu doar că este din Republica Moldova şi nimic mai mult. Ştiu doar că are prieteni importanţi în România, asta este o altă discuţie, dar eu nu am avut nicio legătură cu el", a răspuns Porumboiu la întrebarea dacă i-a vândut o parte din afacerile sale agricole miliardarului moldovean.
Apoi a început să-și amintească câte ceva: "Este adevărat că în urmă cu mai bine de un an de zile am tranzacţionat acţiuni ale companiei Racova către o firmă Delta, din Geneva, printr-o firmă din Republica Moldova, Transoil. Această tranzacţie este una complexă care din păcate nu s-a materializat, nu s-a încheiat încă. Existau anumite obligaţii contractuale pe care nu le-au achitat"; a mai spus omul de afaceri din Vaslui.
Acesta a explicat că, de fapt, în tranzacţie este vorba de separarea activităţilor care cuprind grupul Racova: "Atât şi nimic mai mult". "Este o companie din Geneva, care are acţionari în Luxemburg şi în Geneva: un ceţăţean american, unul georgian. Eu mă ocup de afaceri în continuare. Deocamdată tranzacţia nu este încheiată, întrucât obligaţiile contractuale nu au fost respectate", a mai explicat Porumboiu.
"Tranzacţionarea a fost efectuată, dar existau anumite obligaţii pe care acea firmă trebuia să le achite, nu doar faţă de mine, ci şi faţă de alţi creditori, care nu au fost respectate", a precizat fostul mare arbitru de fotbal.
"Cred că nu sunt atât de imbecil şi să nu realizeze dacă în spatele acestui grup s-ar fi aflat Plahotniuc. Nu am avut nici cea mai vagă banuială în acest sens. Dacă s-ar fi aflat în spatele afacerii, plăteau până acum ce aveau de plătit. Plahotniuc are bani, din câte am înţeles", a declarat Adrian Porumboiu, explicând că nu s-a vândut niciun activ, ci acţiuni, nici un teren.
Acesta a mai spus Racova admistrează 46.000 de hectare şi a plătit la bugetul de stat taxe de peste 380 de milioane de euro şi a avut în unele perioade de vârf şi 6.000 de angajaţi.
Întrebat de ce a decis să vândă active din Racova, acesta a spus că pentru ca firmele să nu intre în insolvenţă şi să îşi poată plăti datoriile era nevoie să caute un investitor.
De asemenea, Adrian Porumboiu a mai spus că atât Daniel Constantin şi fostul premier Victor Ponta au o contribuţie la "nenorocirea" care s-a abătut asupra firmelor sale, mai ales că premierul Ponta avea relații cu Plahotniuc…Aici Porumboiu e dator cu explicații…
Despre cine e Vladimir Plahotniuc citiți AICI
Puțină istorie
Site-ul Unimedia.info scria, pe 20 noiembrie 2015, că omul de afaceri român Adrian Porumboiu a vândut grupul de societăți agricole Racova gigantului TransOil, proprietarul căruia este milionarul Vaja Jhashi, un magnat american cu origini georgiene, apropiatul lui Vlad Plahotniuc.
Tranzacția era estimată la 110 milioane de dolari și se mai așteptă doar încheierea formalităților ce implicau și un acord din partea firmelor către care societățile lui Porumboiu înregistrau datorii.
„Costul proiectului este de aproximativ 164 de milioane de dolari şi are trei componente. Una dintre ele este tranzacţia cu grupul Racova, a doua înseamnă o facilitate pentru asigurarea de capital de lucru, iar o altă componentă înseamnă re-finanţarea unor împrumuturi contractate anterior pentru operaţiunile TransOil din Republica Moldova. Tranzacţia cu Racova are o pondere de două treimi din întregul proiect. Proiectul va fi finanţat de către grupul TransOil, IFC (divizia de investiţii a Băncii Mondiale – n.r.) şi de către o bancă de investiţii care activează şi în comerţul cu cereale“, susţineau sursele Mirsanu.ro.
Grupul Racova operează pe o suprafaţă agricolă de 45.000 de hectare, din care 5.000 de hectare sunt în proprietatea sa, iar restul de 40.000 de hectare sunt luate în arendă.
TransOil a intrat în România în 2014, când a cumpărat activele fabricii Ultex Ţăndărei, fosta afacere a lui Vasile Niţescu, pentru 10,5 mil. Euro. Acum, afacerea operează sub numele unei alte firme, Floarea International.
Ce scria Agrointel.ro pe 20 noiembrie 2015
Primele informații privind vânzarea imperiului Racova clădit de către vasluianul Adrian Porumboiu au apărut în februarie anul acesta. Dezvăluirile făcute la acea vreme de Ziarul Financiar erau de notorietate pentru fermierii din zona Moldovei care nici astăzi nu își pot explica cum a ajuns un om puternic ca Porumboiu să fie înglodat în datorii și să ajungă să vândă, la pachet, tot ce a agonisit în agricultură.
Confirmarea tranzacției dintre Adrian Porumboiu și TransOil, o societate din Republica Moldova deținută de un afacerist născut la Moscova, este reprezentată de un document public pe 10 noiembrie de pe site-ul International Finance Corporation (IFC), o divizie a Băncii Mondiale. Salvat sugestiv ”T-O Racova”, fișierul este un sumar al investițiilor ce urmează a fi finanțate în România și care vor fi supuse aprobării board-ului IFC pe 14 decembrie.
Despre TransOil, o societate cu sediul social la Chișinău, finanțiștii americani spun că este un grup ce își concentrează atențiile pe piața cerealelor și a plantelor oleaginoase din Republica Moldova, fiind totodată, un client mai vechi al IFC. Astfel, tot prin IFC, în 2012, TransOil a reușit să investească 70 de milioane de dolari pentru a cumpăra o fabrică de ulei și cinci silozuri în Republica Molodva, la pachet cu alte proiecte pe protecția mediului și eficientizare energetică.
În cazul grupului Racova, suma pe care societatea ar urma să o primească în primă fază de la divizia Băncii Mondiale este de 54 de milioane de dolari (bani pentru extindere în România), capital de lucru și refinanțare parțială pentru proiectele mai vechi. Pentru tot proiectul, însă, ar costa 160 de milioane de dolari, după cum a informat TransOil divizia Băncii Mondiale.
Cine se află în spatele TransOil
Trans Oil Group a fost fondat de omul de afaceri american James E. Kelley în 1997. Prima investiţie realizată în Republica Moldova a vizat achiziţionarea elevatorului din Căușeni, iar ulterior, în 2003, conducerea a fost preluată de Vaja Jhashi care, potrivit IFC, deține și controlează tot grupul. La vremea extinderii portofoliului TransOil, este interesant de subliniat că s-au făcut operațiuni prin Cipru, iar Jhashi era trecut în acte ca fiind cetățean rus.