Pentru soclul metalic de 5 lei, hoţii au distrus un vas antic de 2000 de ani, inestimabil. Sub nasul primăriei Constanţa

Pentru soclul metalic de 5 lei, hoţii au distrus un vas antic de 2000 de ani, inestimabil. Sub nasul primăriei Constanţa

Parcul Arheologic din faţa primăriei Constanţa a fost, din nou, vandalizat de persoane necunoscute care au reuşit să distrugă un vas antic de 2000 de ani din perioada elenistică. Deşi parcul este păzit de o firmă abonată la contractele cu primăria, nici un agent de pază nu a observat incidentul. Directorul Muzeului de Arheologie Constanţa, Traian Cliante, spune că amfora a fost distrusă de hoţii de fier vechi pentru a fura soclul metalic.

Dacă în urmă cu cinci ani , când alte două vase antice din parcul arheologic au fost vandalizate, poliţia, primăria şi aceeaşi agenţide pază au efectuat investigaţii, fără a identifica autorii, acum, dezinteresul este total. Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Traian Cliante spune că, distrugerea vasului antic a fost semnalată pe reţelele de socializare. Nicio autoritate nu s-a sesizat însă pentru a investiga actul de vandalism.

„Vasul are o vechime e cel puţin 2000 de ani, provine din perioada elenistică. Erau folosite pentru păstrarea vinului, fijnd ţinute îngropate în pământ până în dreptul gurii. Erau deschise  doar de sărbătorile dionisiace. Valoarea acestor vase este uriaşă. În anii  60, şase sau opt dintre ele au fost amplasate pe aleea dinspre stradă a parcului, fiind puse sub sticlă şi pe cadre metalice. Atunci, nimeni nu îndrăznea să le vandalizeze”, spune arheologul Traian Cliante.

Cioburile şi ce a mai rămas din vas vor fi duse la laboratorul Muzeului.„Restaurarea va fi complicată, erau făcute dintr-o pastă şi răşini speciale. Dacă vom reuşi să îl restaurăm nu îl vom mai duce în parcul arheologic al primăriei”, a explicat Traian Cliante pentru EVZ. Parcul primăriei Constanţa ar fi trebuit reabilitat la sfârşitul lui 2015, apoi la sfârşitul lui iunie 2016, printr-un proiect european în valoare de 10 milioane lei. Lucrările au fost însă blocate pentru că două firme constănţene, apropiate fostei conduceri a primăriei, se tot contestă în instanţă.

Ne puteți urmări și pe Google News