Când Beligan îl completa pe Picasso

Când Beligan îl completa pe Picasso

Academicianul Eugen Simion, cel care a avut inițiativa de a-l așeza pe maestrul Radu Beligan în rândurile academicienilor, ne-a vorbit despre o fațetă mai puțin cunoscută a marelui actor: aceea de scriitor. Un prozator „original”, după cum ne spunea Eugen Simion.

„Mai puțină lume știe că el este și un prozator foarte interesant, original aș spune. De pildă, îmi amintesc de volumul lui, pe care l-am și comentat odată „Note de insomnie”, unde Beligan are nu numai un glas de artist, nu numai faptul că știe să intepreteze pe alții, dar, cum zicea Flaubert, are și o pană în gură. Adică știe să scrie și scria minunat”.

Academicianul mărturisește că a rămas impresionat de ceea ce scria actorul. „Ce m-a impresionat la el, în memoriile lui, mai ales acestea din ultimii ani, după 90 de ani,

când intrase, ca să zicem așa, în vârsta patriahilor, că nu l-am auzit niciodată predicând apocalipsa, cum facem cam toți. Toți ne bocim, ne jeluim în situația de azi și evident avem și de ce. Ei bine, Radu Beligan ne dă și în ceea ce scrie și în ceea ce spunea în interviuri dădea sentimentul că este ceva frumos în această viață, viață de trăit. Discursul lui mă făcea, în orice caz pe mine, dar cred că  și pe alții, să privim viața pe care o ducem fără dezgust”.

Viață înfrumusețată

 „Și căutând într-o carte al lui – spune Eugen Simion -  am dat peste o frază pe care o țineam minte. Ce zice el:  îi dă dreptate lui Picasso, care zicea că îți trebuie timp îndelungat ca să înveți să devii tânăr. Iar el comenta: «Singurul lucru care ne îngăduie să privim fără dezgust lumea în care trăim este frumusețea cu care anumiți oameni o creează, din timp în timp, pornind de la haos – tablourile pe care le pictează, muzica pe care o compun, cărțile pe care le scriu și viața pe care o trăim». Aș adăuga că această frumusețe, el însuși o îmbogățea. Un mare artist cum este și el”, a mai spus academicianul.