Dorin Cocoș a vândut spitalelor de stat reactivi de teste medicale în valoare de 85 de milioane de euro. PREŢURILE ERAU UMFLATE ŞI DE TREI ORI

Dorin Cocoș a vândut spitalelor de stat reactivi de teste medicale în valoare de 85 de milioane de euro. PREŢURILE ERAU UMFLATE ŞI DE TREI ORI

Firmele controlate de Dorin Cocoș, fostul soţ al Elenei Udrea, au încasat în nouă ani pentru reactivi de teste medicale, vânduți spitalelor de stat, 85 de milioane de euro, scoate la iveală o anchetă realizată de RISE Project.

Numai într-o singură zi, firmele lui Cocoș au obținut contracte în valoare totală de 18 milioane de euro. Procurorii DNA au început deja ancheta după ce au fost sesizaţi de experţii de la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării  Banilor (ONPCSB), care au sesizat operaţiuni bancare suspecte realizate de oameni de încredere ai lui Cocoş.

18 milioane într-o zi

Documentele obţinute RISE Project  arată că 19 iunie 2012 a fost  ziua în care Institutul Matei Balș aproape că și-a golit bugetul de achiziții prin doar trei licitaţii, dând 18 milioane de euro dintr-un foc. Institutul avea în acel an un buget de 20,2 milioane euro pentru bunuri și servicii . Institutul condus de către Adrian Streinu-Cercel a cumpărat atunci, prin trei contracte distincte, reactivi de laborator.

Streinu-Cercel era în acel moment șeful institutului, dar și secretar de stat la Sănătate, ceea ce i-a adus o decizie de incompatibilitate din partea ANI. Institutul a dirijat contractele spre trei companii care duc la un singur personaj: Dorin Cocoș.  Firmele câștigătoare, Meditest Global 2002, Imuno Diagnostika și Spectrum Magnamed, au fost investigate ulterior de Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării  Banilor (ONPCSB), iar inspectorii au stabilit că beneficiarul final al celor 18 milioane de euro a fost omul de afaceri Dorin Cocoș. La vedere, societățile erau controlate de rudele lui Cocoș, adică de sora și cumnatul lui. Într-una singură, Cocoș a fost acționar direct la un moment dat: Meditest Global 2002.

Directorul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, spune acum că habar n-avea că firmele sunt ale lui Cocoș și că n-a vorbit cu acesta vreodată despre cele trei contracte.

Contactat de RISE, Dorin Cocoș nu comentează: “Nu dau nici un fel de interviu, vedeți-vă de treabă”. Cocoș a fost trimis în judecată în două dosare majore de corupție. A fost deja condamnat pe fond la 2 ani de închisoare cu executare în cazul licențelor Microsoft.

Experții ONPCSB  au descoperit că prețurile celor trei contracte atribuite de Institutul Matei Balș au fost supraevaluate chiar și de trei ori.

Cum s-au prins cei de la “Spălarea Banilor”

Institutul făcea plățile, apoi banii erau scoși cash din conturile firmelor. O astfel de tranzacție a trezit, de altfel, suspiciunile autorităților. La o lună după ce companiile familiei Cocoș au câștigat licitațiile, Florina Frunzăreanu, unul dintre interpușii afaceristului, a scos brusc 700.000 de euro din contul personal. Inspectorii susțin că acești bani provin din contractele cu Institutul.

În 2013, Banca Transilvania a trimis către ONPCSB o sesizare care îl privea pe Alin Cocoș, fiul lui Dorin Cocoș. Alin Cocoș a scos din bancă 200.000 euro, spunând angajaților bancii că este vorba despre o datorie personală și că are nevoie de bani să cumpere un teren.

Agenții constatau că, în perioada 2011-2013, din conturile companiilor Meditest Global 2002, Imuno Diagnostika și Spectrum Magnamed, furnizorii Institutului Matei Balș, au fost scoase 2 milioane de euro. Fără justificare.

Strategia lui Cocoş

În 2009, firmele lui Dorin Cocoș aveau o strategie în doi pași pentru a pune sub control achizițiile de reactivi din spitale: primul era să doneze aparatele cu care se fac analizele și care folosesc reactivi; al doilea pas era natural: spitalele achiziționau reactivii de la companiile acestuia pentru că erau singurele care le ofereau. Asta s-a întâmplat, de exemplu, în cazul Spitalul Militar Central „Carol Davila”, potrivit EVZ. Așa s-a format un cerc vicios cu spitale dependente de reactivii vânduți de familia Cocoș.

Contractele încheiate de SRL-urile Spectrum Magnamed și Imuno Diagnostika S.R.L cu Spitalul Bagdasar Arseni și Institutul Oncologic au intrat și ele în vizorul procurorilor anticorupție.

Managerii celor două instituții medicale au fost arestați recent, iar DNA îi acuză că au primit mită pentru contracte parafate, prin intermediari, cu firmele lui Cocoș.