Petre Roman

Petre Roman

Petre Roman

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule preşedinte, daţi-mi voie numai să vă informez pe dumneavoastră, Comitetul liderilor şi membrii Biroului permanent că săptămâna trecută în cadrul Comisiei juridice s-a discutat situaţia controversată, ca să nu mă exprim altfel, a domnului Petre Roman. Membrii Comisiei juridice au ajuns din nou la aceeaşi concluzie, şi s-a votat, că domnul Petre Roman are în continuare calitatea de deputat şi, în consecinţă, plenul Camerei Deputaţilor trebuie să ia act de raportul Comisiei juridice, pentru a putea intra în drepturile de deputat.

Din păcate, de miercurea trecută şi până astăzi nu a fost timp din partea Comisiei juridice să semneze şi să înainteze raportul.

Eu vă rog pe dumneavoastră, prin autoritatea pe care o aveţi, să solicitaţi preşedintelui Comisiei juridice să vă înainteze raportul în cursul zilei de astăzi şi mâine să îl introducem pe ordinea de zi, ca să putem să luăm act de această situaţie complet în afara, aş spune, a cadrului legal şi a abuzurilor făcute de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Vă mulţumesc.

 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulţumesc.

Domnul Mate, vă rog.

 

Domnul Mate Andras-Levente:

În principiu, orice abuz trebuie sancţionat, dar dacă vedeţi şi vă aduceţi aminte, unii membri ai Comisiei juridice au fost sancţionaţi de către A.N.I. cu amendă contravenţională pentru că nu au făcut un raport de încetare a mandatului domnului Petre Roman.

Pentru a lua o decizie în acest sens, eu cred că ar trebui să cerem lămuriri de la Agenţie să ne trimită cine a semnat şi în baza cărui act a semnat acea adresă către Cameră prin care se solicita a lua act de încetarea mandatului, pentru că în baza acelui act a luat fostul preşedinte al Camerei şi Comisia juridică această decizie şi de aceea spun că este important, pentru că până la urmă are şi o latură, să spun aşa, penală pentru abuz în serviciu şi o latură financiară este problema.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Eu cred că cele două lucruri nu se exclud. Repunerea în drept a domnului Petre Roman este o chestie firească şi normală şi nu este cazul să mai sufere în continuare pentru faptul că unii au greşit şi au interpretat eronat prevederile legale.

 

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulţumesc. Domnul Mircovici.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule preşedinte,

Domnilor colegi,

Cu tot respectul, şi eu mă asociez unor puncte de vedere care au fost exprimate aici şi aş vrea să fac o completare. Nu este vorba numai de aspectele penale privind un eventual abuz în serviciu sau mai ştiu eu ce legat de domnul Petre Roman.

Nu este vorba numai de aspectele financiare de a primi sau nu nişte drepturi. Este vorba şi de un aspect politic extrem de important. Un deputat, indiferent din ce partid de la Putere sau din Opoziţie a fost la un anumit moment fără a exista o temeinică bază legală, pus în imposibilitatea de a-şi exercita un mandat constituţional. Ori aici , problema şi data trecută când a fost discutat în Biroul permanent, dacă ne uităm în stenogramă, eu am insistat asupra faptului că nu este corect să luăm decizia fără a avea o fundamentare clară, pentru că nu există o decizie definitivă şi irevocabilă a unei instanţe de judecată.

Intr-adevăr, domnul preşedinte atunci, pe ce s-a argumentat, pe ce a scris A.N.I., pe altceva, asta-i mai puţin important, dar problema este că a insistat pe acest lucru.

Este mai puţin important din punctul meu de vedere al deciziei noastre, pentru că noi prezumăm că o instituţie cum este A.N.I. trebuie respectată şi ea respectă legea în ceea ce priveşte deciziile luate, dar ne aducem aminte şi de principiul roman că „Erare umanum est, perseverare diabolicum”. Adică noi nu trebuie să ajungem şi în momentul de faţă în situaţia de a fi întrebaţi de cineva de ce nu punem în normalitate o stare care, evident, este de anormalitate.

 

Domnul Florin Iordache:

Mulţumesc.

Stimaţi colegi,

În momentul în care vom avea raportul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, avem respect pentru punctele de vedere exprimate, vom discuta când va fi introdus.

Aşteptăm raportul Comisiei juridice şi apoi, la propunerea Comitetului liderilor, discutăm când va fi introdus în plen.

Mulţumesc mult.

Cu acestea fiind spuse, declar şedinţa închisă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News