Muncitorii europeni din Londra, îngrijorați din cauza posibilului Brexit
- Simona Stupar
- 15 iunie 2016, 00:00
Britanicii se pregătesc să voteze pentru referendumul privind ieșirea din UE. Între timp, se înmulțesc avertismentele privind lovitura dată economiei țării, iar cel mai afectat ar fi sectorul bunurilor și serviciilor, de care englezii au nevoie zilnic
Într-un reportaj realizat de jurnaliștii americani ai cotidianului New York Times, mai mulți angajați din Ungaria, Franța, Albania, Portugalia, Polonia, Spania sau Italia, veniți în Marea Britanie să lucreze, se declară îngrijorați de posibilele consecințe ale votului britanic.
„Dacă fac asta, va fi rău”
Portughezul Filipe Graca lucrează la lanțul britanic de magazine Pret A Manger și până anul trecut s-a zbătut să-și găsească un loc de muncă în țara sa. Când a sosit la Londra, a reușit să se angajeze aproape imediat. „Nu cred că vor vota pentru Brexit, dar dacă fac asta, va fi rău”, spune Graca, care lucrează pentru a-și plăti studiile în domeniul IT. „Uitați-vă în jur, fiecare dintre cei 10 colegi ai mei este din altă țară”.
În orice restaurant, hotel sau magazin din Londra intri, sunt șanse mari ca majoritatea celor care te servesc să nu fie britanici. Pe șantierele de construcții, sunt alte multe naționalități, la fel la ferme unde munca agricolă o fac imigranții europeni.
Reguli diferite
Non-europenii au nevoie de altfel de permise de muncă - cu un nivel de specializare ridicat și un salariu minim anual de 20.800 de lire.
Oficial, circa 2,2 milioane de europeni lucrează în Marea Britanie, iar din cei 443.000 de imigranți europeni angajați în industria hotelieră și turistică, trei sferturi nu s-ar califica dacă ar trebuie să urmeze aceleași reguli ca și cei din afara Europei, conform unui studiu făcut de Universitatea din Oxford.
„Nu știm ce se va întâmpla cu acești angajați în anii următori și care va fi statutul lor”, spune Keith Howells, directorul Mott MacDonald, o firmă de construcții care are 20% dintre angajați din țările UE.
Filippo Castellana, managerul italian al restaurantului Le Garrick spune că „industria aceasta ar fi foarte afectată”. „Noi depindem de lucrătorii europeni. Ar fi o nebunie ca Marea Britanie să iasă din UE”, a adăugat el.
„Noi ocupăm posturi pe care britanicii nu le vor”, spune Anna Pawelec, managerul barului Pillars of Hercules. „Majoritatea britanicilor nici nu se dau jos din pat pentru bani pe care-i câștigăm noi”, susține ea, adăugând că străinii lucrează din greu și contribuie enorm la bugetul țării.
Tabăra „Out”, mai numeroasă
Tabăra care susține ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, la referendumul din 23 iunie, are, în două sondaje comandate de publicația The Guardian, un avans de șase puncte procentuale în fața taberei care vrea în UE. În ambele sondaje, unul online și celălalt telefonic, pentru „Out” (ieșirea din UE) s-au pronunțat 53% dintre cei chestionați, iar pentru „In” (rămânerea în UE) 47%. Diferența a crescut cu două puncte procentuale față de cercetarea de acum două săptămâni, când 52% voiau ieșirea din UE și 48% rămânerea în blocul comunitar. Din aceste evaluări au fost excluși indecișii.