Cum se vindeau cărțile bune în „Epoca de Aur”? Șmecheria care creștea de zece ori prețul unui volum!
- Florian Saiu
- 10 iunie 2016, 11:18
Foamea de literatură bună în perioada comunistă întrecea orice așteptări. Pentru a pune însă mâna pe o carte de calitate, oamenii erau nevoiți să apeleze la artificii incredibile
Scriitorul Romulus Rusan, soțul Anei Blandiana, ne-a dezvăluit cum reușeau românii să păcălească ochiul vigilent al cenzurii comuniste: „În anii ’80, de exemplu, era o așa foame de literatură încât se vindea tot ce era de calitate în tiraje de câte 30.000 de exemplare. Cifră mică la acea dată, dar impresionantă pentru piața de astăzi. Nu puteai lua însă așa ușor o carte. Era o adevărată aventură”.
Se facea un pachet de trei carti
Ce „inginerie” foloseau oamenii de cultură pentru a-și achiziționa volumele dorite? „Se făcea un pachet de trei cărți. La mijloc se așeza cartea pe care o doreai de fapt, iar deasupra și dedesubt câte o carticică ideologică. Le cumpărai pe toate trei ca să ai parte de una adevărată. Se făceau bani la negru. De exemplu, o carte a Anei (n.r. - Ana Blandiana) care costa în mod normal opt lei, se vindea cu 100 de lei! Dădeai banii la librar. El proteja scriitorii, era prietenul nostru”, își amintește Romulus Rusan.