Abonament la mită în portul Constanța. Polițiști corupți, judecați pentru luare de mită și complicitate la furt

Abonament la mită în portul Constanța. Polițiști corupți, judecați pentru luare de mită și complicitate la furt

O rețea de hoți, coordonată în furăciuni de 16 polițiști constănțeni, a fost trimisă în judecată după ce în ultimii trei ani au reușit să scoată din port și să vândă mii de tone de fier vechi, îngrășăminte chimice, mărfuri generale pentru export. Așa zișii oameni ai legii, provenind din patru structuri de poliție, cei mai mulți fiind de la Transporturi, au fost capturați de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal în colaborare cu polițiștii antimafia de la DGA Constanța.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a dispus trimiterea în judecată a 35 de inculpați , 16 dintre ei fiind lucrători de poliție în port și la secțiile din oraș. După trei ani de cercetări complexe, timp în care unii dintre hoți au fost judecați și condamnați într-un alt dosar de furturi din locuințele din oraș, procurorii au reușit să destructureze rețeaua infracțională care acționa exclusiv în port. Procurorul de caz, Teodor Niță, explică modul de acțiune :“Grupul de hoți acționa organizat, protejat, coordonat de către polițiști și agenții de pază. Știau tot ce se întâmplă cu programul trenurilor de marfă, controalele colegilor polițiști. Știau dinainte unde se controlează și în felul acesta puteau să evite să fie prinși. Se furau mii de kilograme din tot felul de mărfuri ușor vandabile iar beneficiul se împărțea.

“Banii sunt puțini,vreau spor de pantă”

Polițiștii trimiși în judecată aveau “un adevărat abonament la mită”. După lungi perioade de filaj, după intocmirea a zeci de acte materiale, polițiștii corupți au fost “dovediți” . Deveniseră lacomi . Într-o interceptare, unul intre polițiști îi spune unui hoț pe care îl dijmuia “banii sunt puțini, vreau și spor de pantă”, făcând astfel diferența între fuga pe drum drept și fuga, cu marfa în spate, pe pantă, unde, potrivit procu rorului Teodor Niță,” se considera că ești mai vizibil, pericolul crește, crește prețul, asta era rațiunea”. Hoția era organizată la sânge. “Până ieșeau din port aveau o anumită protecție pe anumită structură de poliție, când ieșeau din port pe o anumită rază de competență intrau reprezentanții altei structuri de poliție. Era o organizare punctuală a activității”.

Polițiștii hoți nu scapă de închisoar

Din cei 16 agenți de poliție trimiși ieri în judecată, patru au demisionat din sistem, 12 au rămas, fiind transferați la alte structuri, puși la dispoziție. Prejudiciul este uriaș, depășește poate zeci de mii de euro. Nu poate fi cuantificat având în vedere că, la un singur transport,  furtul câtorva sute de kilograme de îngrășământ chimic, din mii de tone, abia dacă se observă. La fel și câteva tractoare, sau portbagaje cu fier vechi furate din zeci de mii de tone. Și au fost mii de furturi organizate,orice fel de mărfuri din port. “Polițiștii sunt judecați pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, furturi și complicități la furt, luare de mită, divulgare de informații nepublice, tăinuire, cumpărare de influență. Vor sta mulți ani în închisoare. A fost o cauză foarte complexă, numai  rechizitoriul are 400 pagini. Lucrarea a fost făcută cu sprijinul DGA”, afirmă procurorul Teodor Niță.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre