800 de milioane costă aplicarea noii grile salariale în Educaţie de la 1 ianuarie 2017
- Gabriela Dinescu
- 24 mai 2016, 19:28
Ministrul Muncii Dragoş Pîslaru a declarat că sindicatele din Educaţie au cerut acelaşi tratament ca şi cadrele medicale. Liderii de sindicat au solicitat membrilor Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, și au subliniat că nu vor accepta o diferență de un an în aplicarea acestui act normativ.
În plus, sindicaliştii spun că nu vor renunţa la calendarul protestelor dacă până joi Guvernul nu va găsi o soluţie acceptabilă pentru ei.
Aplicarea ordonanței privind „corecțiile salariile” în Educație de la 1 ianuarie 2017 ar presupune un efort financiar de 800 de milioane de lei în plus, a declarat, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.
Ministrul a explicat că nu este vorba de majorări salariale, ci despre eliminarea unor discrepanțe care au ca efect ajustarea salariilor în sus.
"Readuc aminte că astăzi ceea ce am făcut a fost să discutăm o propunere a Guvernului pe o grilă pe care noi o pregătisem oricum ca un scenariu pentru familia ocupațională de Educație. Readuc aminte că discutăm despre ordonanța care se ocupă de corecții și de aranjarea unei grile în mod echitabil și nu neapărat de creșteri salariale. Ceea ce a fost vehiculat ca procent, acel 10%, care de fapt este 9,4%, este un procent, în medie, de creștere a masei salariale, dar că esența ordonanței și a grilei pentru familia de Educație sunt corecții și reașezări în grila salarială. Consecința asupra masei salariale este aceasta pe care o auziți, dar nu este vorba de a crește salariile Educației ca și scop în sine. Ele sunt ajustate, evident în sus, prin această grilă propusă", a precizat Dragoș Pîslaru.