Alertă în Oraşul Bragadiru! Apa de la robinet conţine amoniu dincolo de limita admisă
- Mihai Oprea
- 20 mai 2016, 00:00
Miros urât, culoare galbenă şi mizerie lăsată pe fundul paharului. Asta au observat localnicii. Cei de la Apă și Canal spun că mirosul și culoarea sunt „acceptabile”
În oraşul Bragadiru toată lumea ştie că apa de la robinet are probleme. Magazinele de la colţul blocurilor au ajuns să fie luate cu asalt de oamenii care vin şi îşi umplu sacoşele cu apă plată. „Ne este frică să mai bem apă de la robinet. Eu şi soţul meu venim pe rând şi cumpărăm apă plată, pentru băut şi pentru mâncare”, ne-a spus Ionela Niţu, care se îndrepta către chioşc. Ca ea sunt mulţi oameni speriaţi, dar numai unul şi-a luat inima în dinţi şi a mers să facă, pe banii lui, analiza apei. După ce a primit rezultatul, omul l-a trimis „Evenimentului zilei”. În buletinul de analiză se specifică foarte clar că apa care curge la robinetele cetăţenilor din oraşul Bragadiru conţine o cantitate de amoniu care depăşeşte limita admisă.
Operatorul de apă știe că apa e galbenă
De aceste nereguli ştiu şi reprezentanţii Apă şi Canal Ilfov ( A C I ) , operatorul regional al serv i c i i - lor publice de alimentare cu apă şi canalizare din Bragadiru, care au binevoit să ne transmită în scris, după ce leam trimis o solicitare, că vor demara o anchetă: „Menţionăm că avem cunoştinţă despre creşterea graduală a concentraţiei de amoniu. ACI va pune în funcţiune, în cel mai scurt timp, cele trei foraje de mare adâncime. În ceea ce priveşte culoarea şi mirosul apei potabile, aceste caracteristici sunt acceptabile consumatorilor, fără nicio modificare anormală. Asigurăm toţi consumatorii că apa distribuită este lipsită de microorganisme, paraziţi sau substanţe care pot constitui un pericol pentru sănătatea umană”.
FOTO:Florinela Ştefan nu mai folosește apa de la chiuvetă de luni bune. Aceasta ne-a arătat că apa de la robinet are o culoare gălbuie. FOTO: MARIAN ILIESCU
Primarul nu a fost de găsit pentru a da explicații
Deranjată de faptul că problema apei din Bragadiru este arhicunoscută, dar că nimeni nu ia atitudine ca să remedieze situaţia, este şi Florina Ştefan, o bucureşteancă get-beget, care a părăsit Capitala pentru a scăpa de aglomeraţie şi poluare: ,, Mi se pare inuman ca in anul 2016 la robinet să ne curgă apă galbenă şi să miroasă a canal. Avem copii, nu vrem să ajungem prin spitale cu fel şi fel de boli. Sper ca cineva să rezolve problema cât mai repede”. Deşi am încercat sa luăm legătura şi cu primarul oraşului Bragadiru, Vasile Cimpoeru, acesta nu a putut fi de găsit pentru a oferi o explicaţie.
Au mai fost cazuri şi în Tg. Jiu
Problema apei de la Bragadiru nu este o noutate. Anul trecut, locuitorii din cartierul Preajba, din Târgul Jiu, au acuzat faptul că apa de la robinet este poluată. Rezultatul unei analize a dus la concluzia că apa avea, la fel ca la Bragadiru, o concentraşie prea mare de amoniu. Reprezentanţii DSV Gorj declarau la acea vreme că apa este potabilă din punct de vedere bacteorologic, dar încărcătura microbiologică este cea care pune în pericol sănătatea populaţiei şi că este contraindicată copiilor sub un an. Creşterea concentraşiei de amoniu produce modificări ale gustului şi mirosului apei.