Noul şef al OMV, în prima ieşire publică la Bucureşti. Ce PLANURI are pentru România şi gazele din MAREA NEAGRĂ
- Teodora Cimpoi
- 27 aprilie 2016, 14:17
România şi Austria rămân pieţe-cheie pentru grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, cea mai mare companie românească. Din cauza ieftinirii majore a petrolului, compania a adoptat o politică de reducere masivă a costurilor, iar noua strategie nu mai este creşterea producţiei de petrol şi gaze cu orice preţ, ci dezvoltarea câmpurilor care sunt ieftin de exploatat.
În acest sens, o decizie privind exploatarea din Marea Neagră va depinde foarte mult de sistemul de taxare ce va fi adoptat de Guvern, a declarat ieri directorul general al OMV, Reiner Seele, în prima sa apariţie publică în Bucureşti de la numirea în funcţie.
„Ce văd în alte ţări vest-europene: pentru că avem un preţ atât de redus al petrolului, anumite guverne, de exemplu, în Germania şi Marea Britanie, au realizat că firmele nu mai au bani să investească şi au redus taxele. Industria are un cash-flow slab, iar unele state au redus taxele”, a afirmat Seele.
Şeful OMV, care alături de ExxonMobil a demarat o amplă campanie de prospecţiuni în apele de mare adâncime ale Mării Negre, spune că nu se aşteaptă ca până în 2020 să înceapă producţia off-shore de gaze în această zonă.
„Avem nevoie de mai mult timp pentru decizia finală de investiții. Nu am finalizat studiile încă și nu am agreat modelul de producție cu partenerii de la ExxonMobil. Trebuie să aşteptăm de la Guvern cadrul de impozitare, este foarte important pentru noi să fie stabil, să fim siguri că nu se va întâmpla ca fiecare guvern va schimba regimul de taxare, pentru că vom investi o sumă uriaşă de bani pe 20-25 de ani”, a mai declarat şeful OMV.
El a adăugat că „investiţiile din România concurează cu investiţiile din alte ţări, iar unele au redus taxele”.
Statul român nu a mai modificat regimul redevenţelor petroliere din 2004, de când a privatizat compania Petrom, chioar dacă acestea au expirat în 2014. Ultimele guverne au amânat luarea unei decizii, dar un nou cadru de taxare este aşteptat în acest an, când deja petrolul a coborât însă la cote sub 40 dolari pe baril.
Informaţii în curs de actualizare.