Prima schimbare în Guvernul Cioloş. „Ministrul meu” de la Muncă are un singur ordin: Legea salarizării
- Gabriela Dinescu
- 19 aprilie 2016, 00:00
Dragoş Pîslaru este oficial ministrul Muncii. El a primit cartoful fierbinte de la preşedinte chiar la învestitură. „Mână bună şi inspiraţie”, a fost urarea lui Klaus Iohannis
Unul din cele mai complicate portofo lii, Ministerul Muncii, are un nou şef. Dragoş Pîslaru preia Munca într-o situaţie complicată, pe fondul nemulţumirii generale a sindicatelor pentru proiectul salarizării unice şi a mamelor, pentru Legea indemnizaţiilor. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul pentru numirea lui Dragoş-Nicolae Pîslaru în funcţia de Ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Pîslaru a deţinut în ultimele luni funcţia de consilier de stat pe probleme economice în Cancelaria premierului. El a ocupat această poziţie din decembrie 2015. Iohannis i-a cerut premierului Dacian Cioloş la ceremonia de învestire a lui Pîslaru să găsească soluţiile necesare aplicării Legii privind indemnizaţiile mamelor, solicitându-i să nu privească această chestiune dintr- un punct de vedere exclusiv contabil, deoarece legea este foarte importantă pentru România.
Legea pentru mame, obligatorie
Premierul Dacian Cioloș a afirmat săptămâna trecută că Executivul va decide în legătură cu plata indemnizațiilor majorate pentru mame în funcție de identificarea resurselor financiare, existând și varianta prorogării aplicării legii dacă nu vor fi găsiți bani. „Nu, nu o atacăm (legea la Curtea Constituțională — n.r.). Am spus că o să vedem noi, ca și Guvern, pentru că, dacă găsim resursele financiare, ne-o asumăm noi, ca și Guvern, să o finanțăm, dar o să vedem la rectificare. Până atunci, dacă n-o să găsim finanțare, n-o să o aplicăm. (...) Se poate proroga. Orice decizie se poate proroga”, a explicat Cioloș. Premierul a adăugat că și alte decizii care au impact financiar „nu pot fi impuse dacă nu există surse de finanțare”.
Camera Deputați lor a adop tat la finalul lunii martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stabilește că indemnizația va fi acordată până când copilul împlinește doi ani.
Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani și timp de trei ani pentru copilul cu handicap.
Cine câştigă din schimbare
Este greu de anticipat cum va soluţiona Pîslaru salarizarea unică fără bani, mai ales că nu poate să reducă veniturile din topul grilei. Trebuie amintit că fostul ministru Ana Costea calculase un necesar de 31,5 miliarde de lei pe o perioadă de patru ani, pentru majorarea salariilor mici şi a debutanţilor (medici rezidenţi şi profesori, în mod special). Replica Finanţelor a venit cu oferta de 1,5 miliarde de lei, ceea ce, în opinia fostului ministru, „se puteau elimina parţial disfuncţionalităţile din cadrul unor instituţii, nu şi între instituţii. „De asemenea, s-a impus că raportul dintre salariul minim și cel maxim să fie stabilit la 1/12”, a precizat fostul ministru. Singurul câştig cert pe care îl va avea Dragoş Pîslaru este acela că-şi va putea trece în CV ocuparea funcţiei de ministru.
Averea oficială a lui Dragoş Pâslaru
- 9 conturi de economii: 50.000 lei, peste 9.000 euro, circa 10.000 dolari
- acţiuni de 90.000 euro
- casă de locuit de peste 180 mp şi un apartament de 74 mp în Bucureşti şi nu are maşină, tractor sau iaht.
- Acţionar la Gea Strategy&Consulting cu 29,97% din acţiuni, în valoare de 339.600 lei, acţiuni la SCDFEE Electrica S.A. în valoare de 68.062 lei şi CNTEE Transelectrica de 1.949 lei. În total, el deţine peste 400.000 lei în acţiuni (peste 90.000 euro).
- a dat împrumut 220.000 lei