PANAMA PAPERS. Premierului islandez i se cere DEMISIA și organizarea de alegeri anticipate, după dezvăluiri legate de firmele sale offshore

PANAMA PAPERS. Premierului islandez i se cere DEMISIA și organizarea de alegeri anticipate, după dezvăluiri legate de firmele sale offshore

Premierul islandez va fi nevoit, săptămâna aceasta, să răspundă unor interpelări în Parlament și unor cereri de organizare a alegerilor anticipate, după ce documentele dezvăluite sub titlul Panama Papers au arătat că el se numără printre liderii politici din întreaga lume care au legătură cu companiile secrete din paradisurile offshore.

Afacerile financiare ale lui Sigmundur Davíð Gunnlaugsson și ale soției lui au fost analizate din cauza detaliilor din documentele ce aparțin unei firme de avocatură din Panama, care ajuta clienții să-și protejeze averile imense, în regimuri nefiscalizate. Actele firmei Mossack Fonseca reprezintă cel mai mare volum de informații secrete transmis vreodată jurnaliștilor.

Liderii din opoziție au discutat, în weekend, o moțiune prin care cer alegeri generale, de fapt un vot de încredere în premier, care să aibă loc în Legislșativ.

Azi, el este acuzat că le-a ascuns alegătorilorun conflict major de interese, de când a fost ales în Parlament, acum 7 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul premier Jóhanna Sigurðardóttir a spus că Gunnlaugsson va trebui să demisioneze dacă nu poate recâștiga încrederea publicului, cerându-i să dezvăluie rapid toate detaliile legate de această problemă.

Fostul ministru de Finanțe Steingrímur Sigfússon a declarat pentru The Guardian: „Nu putem permite asta. Islanda nu poate păre ao republică bananieră,. Nimeni nu spune că și-a folosit poziția de premier, pentru a ajuta firma de offshore, dar ideea este că nu ar trebui să rămâi descoperit în fața unui conflict de interese. Și nu ar trebui să-l ții secret”, a spus el.

Gunnlaugsson este co-propeitar al firmei Wintris Inc, înființată în 2007, în Tortola, pe Insulele Caraibe, pentru a-și păstra investițiile alături de partenera sa, care avea să-i devină soție, Anna Sigurlaug Pálsdóttir. Cuplul locuia la vremea respectivă în Marea Britanie și a fost sfătuit să înființeze o companie într-un paradis fiscal pentru a păstra veniturile ce i-au revenit dupîă vânzarea firmei de familie a lui Pálsdóttir din Islanda.

Gunnlaugsson deținea 50% din acțiunile Wintris de doi ani, apoi i le-a transferat  lui Pálsdóttir, care deținea restul de 50% din companie. Acum, guvernul se dezvinovățește și spune că ar fi fost vorba doar despre soția oficialului. Și că eroarea ar fi fost corectată în 2009.

După ce s-a întors în Islanda, a fost ales parlamentar, ca lider al Partidului Progresist. A devenit premier patru ani mai târziu și nu și-a dezvăluit niciodată legătura cu firma Wintris.

La început, când a fost întrebat dacă a deținut vreodată o companie offshore, Gunnlaugsson a răspuns: „Eu? Nu. Ei bine, companiile islandeze cu care am lucrat au avut legături cu companii offshore, dar pot să vă spun că eu niciodată nu mi-am ascuns averea”. Întrebat ce știa despre firma Wintris, el a spus inițial: „Ei bine, este o firmă, dacă îmi amintesc bine, asociată cu una dintre companiile la care sunt în consiliul de asministrație”. După puțin timp, Gunnlaugsson a pus capăt discuției respective.