Gazprom îşi întăreşte influenţa în Europa, prin austriecii de la OMV. Ruşii: „Relaţia noastră nu mai este limitată doar la afaceri”
- Teodora Cimpoi
- 3 aprilie 2016, 12:32
Grupul austriac OMV, proprietarul celei mai mari companii româneşti, OMV Petrom, a semnat vineri, la Sankt Petersburg, cu ruşii de la Gazprom o serie de documente care ţintesc dezvoltarea „cooperării strategice” dintre cele două părţi.
„Astăzi, am semnat mai multe documente importante care au scopul de a dezvolta în continuare dialogul cu partenerul nostru strategic OMV. Relaţia noastră nu mai este limitată doar la afaceri. Odată cu extinderea cooperării noastre, avansăm către obiectivele noastre ambiţioase: creşterea livrărilor de petrol şi gaze ruseşti în Europa şi dezvoltarea potenţialului companiilor noastre în zona de cercetare-dezvoltare", a declarat într-un comunicat comunicat Alexey Miller, preşedintele Gazprom.
La ceremonia de semnare au mai participat Alexander Novak, ministrul Energiei din Rusia, Hans Joerg Schelling, ministrul Finanţelor din Austria, şi Suhail Al Mazrouei, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite.
OMV a anunţat, vineri, că au fost identificate activele grupului austriac ce ar urma să facă obiectul schimbului de active cu Gazprom. Schimbul de active va include active deținute de OMV în Marea Nordului și Marea Norvegiei, și nu active din Austria, a afirmat directorul general al OMV, Rainer Seele.
Anterior acestui anunţ, presa locală a vehiculat informaţii potrivit cărora şi active din România vor face obiectul transferului la Gazprom.
În România, OMV deţine rafinăria Petrobrazi, a doua ca mărime, dar şi cea mai extinsă reţea de benzinării. În plus, deţine în concesiune cea mai mare suprafaţă din Marea Neagră, de unde extrage hidrocarburi, dar şi o termocentrală pe gaze la Brazi.
Ruşii se bazează pe lobby-ul OMV
În plus, Gazprom a anunțat vineri că acordurile semnate cu OMV la Sankt Petersburg includ furnizarea de țiței rusesc companiei austriece. O sursă familiară cu planurile Gazprom susține că firma vrea să folosească puterea de influență a OMV pentru a obține aprobarea gazoductului Nord Stream-2.
"Acesta este obiectivul major a evenimentului de vineri, lobby-ului OMV", susțin surse citate de Reuters.
Gazprom livrează deja gaze naturale Germaniei via o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. Anul trecut, Gazprom și un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construirea a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.
Agenția rusă RIA Novosti a anunțat, citând surse de la Gazprom, că gigantul rus ar putea furniza OMV 1,5 milioane de tone de petrol anul acesta. Traderii au declarat pentru Reuters că subsidiara Gazprom, Gazprom Neft, va începe luna aceasta furnizarea de țiței Ural către OMV, conform contractului încheiat între cele două companii.
Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Energiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,3572% alți acționari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).