Deputații au decis: 85% indemnizație pentru mame timp de doi ani
- Carmen Vintil ă
- 31 martie 2016, 00:00
Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul care elimină plafonul de 3400 de lei pentru părinții care se află în concediul de creștere a copilului
Deputații au votat proiectul cu unanimitate de voturi. Dacă legea va fi aprobată de președintele Klaus Iohannis, va intra în vigoare de la 1 iulie 2016. Executivul aşteaptă din partea Parlamentului precizări cu privire la sursele de finanţare necesare pentru aplicarea legii a precizat, ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Cu toate acestea, niciun reprezentant al Guvernului nu a fost prezent la ședința de plen pentru a exprima un punct de vedere. În cadrul dezbaterilor din plen, iniţiatorul, deputatul liberal Cristina Pocora, a precizat că sursa din care se poate finanţa acest proiect de lege este excedentul bugetar de 788 de milioane de lei de care dispune Guvernul.
Aceeaşi sursă - excedentul bugetar pe primele două luni ale anului - a fost indicată şi de deputatul PSD Rovana Plumb. Impactul financiar al aplicării proiectului în 2016 este de aproximativ 180 de milioane lei. pentru 2017, potrivit calculelor făcute de Ministerul Muncii, impactul va fi de 850 milioane lei.
În timp ce Guvernul nu găsește două sute de milioane de lei pentru mamele aflate în concediul de creșetere a copilului, Primăria Capitalei „îngroapă” aceeaşi sumă în cratere. O porţiune importantă din Şoseaua Bucureşti-Ploieşti este un exemplu. Bugetul dat de Primăria Capitalei pentru repararea gropilor din asfalt este de 215 de milioane de lei.
„Sunt măsuri normale”
Fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, a salutat adoptarea proiectului de lege. „În calitate de co-inițiator al acestui proiect vă mulțumesc pentru votul de azi. Este o lege a prezentului, dar care vorbește pentru viitor”, a spus Rovana Plumb după votul din plenul Camerei.
„Sunt măsuri normale, pe care un stat responsabil trebuie să le ia dacă vrea să asigure viitorul acestei țări. Sunt mii de familii tinere care de azi înainte își pot crește copiii așa cum își doresc și pot petrece alături de ei primii pași în viață”, a susținut și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. „Impactul nu este atât de mare precum se sperie unii sau alţii, motiv pentru care, cu puţină atenţie şi cu puţin efort şi cu puţină dedicare pentru ideea de demografie corectă în România, Guvernul va face un efort şi va rezolva şi problema de impact bugetar”, a declarat Alina Gorghiu. Copreşedintele PNL urmează să nască la sfârşitul lunii mai, dar nu crede că îşi va lua concediu pentru creşterea copilului.
Ce prevede legea
- Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
- Indemnizaţia va fi de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
- Salariul minim brut pe țară va fi 1250 lei începand cu 1 mai, deci indemnizația minimă va fi de 1060 lei/lună.
- Dacă doresc să se întoarcă la serviciu înainte ca copilul să împlinească doi ani, mamele vor primi un stimulent de inserție în cuantum de 50% din indemnizatia minimă. ( aproximativ 500 de lei lunar).
- Nivelul indemnizatiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară pentru femeile care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.