Securistul lui Doina Cornea, ultimul securist aflat într-o funcție publică, în județul Cluj, și-a dat demisia de teama să nu fie demis
- Mihai Şoica
- 24 martie 2016, 08:34
Colonelul Axente Husar, fost angajat al Direcției Securității Statului a fost dovedit ca a făcut poliție politică printr-o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În ultimul an, Axente Husar a fost director al Societății de Protecție și Pază, instituție subordonată de Consiliul Județean Cluj. În urmă cu câteva zile, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia Curții de Apel București, care a decis că Husar a fost angajat al Securității și că a făcut poliție politică.
În prezent, Husar este membru al Partidului Mișcarea Populară Cluj. La alegerile locale din anul 2012, locotenentul major Husar Axente a fost ales consilier județean pe listele Partidului Poporului Dan Diaconescu. Este mult spus ales, deoarece a fost impus în poziția de consilier județean, după ce PPDD a retras sprijinul politic primilor doi clasați pe listele electorale. Nici acest plan nu a fost de lungă durată, deoarece cei doi politicieni au dat în judecată PPDD și au câștigat să fie repuși în pozițiile câștigate la alegeri. Din vara anului 2015, Axente Husar a fost îndepărtat din Consiliul Județean Cluj dar a ”păstrat” ca director la Societatea de Protecție și Pază Cluj.
De frică să nu fie demis de noul președinte al Consiliului Județean Cluj, liberalul Marius Mânzat, securistul Husar și-a dat demisia.
Neagă că a făcut Poliție Politică
Consilierul judeţean Axente Husar, vicepreşedinte al Partidului Poporului, filiala Cluj, neagă că ar fi făcut poliţie politică dar este contrazis de dosarul existent la CNSAS.
Husar a fost ofiţer de securitate la Direcţia Securităţii Statului Turda, ocupându-se în mod direct de cultele religioase neoprotestante. Axente Husar se ocupa de informatorii recrutați din cadrul acestor culte religioase și care adunau date despre Martorii lui Iehova. De câteva ori, maiorul Husar l-a şi plătit pe unul dintre informatori cu sume importante de bani pentru activitatea depusă în deconspirarea celor care complotau împotriva statului. Husar s-a ocupat şi de cazul celebrei disidente anticomuniste Doina Cornea şi transmitea informaţiile adunate de la informatorii din Turda care intrau în contact cu aceasta.
Husar a precizat că nu îi este ruşine că a fost ofiţer de securitate şi că în perioada în care a fost activ a lucrat la Direcţia a II-a a Securităţii, unde a lucrat pe probleme economice.
Doina Cornea era un obiectiv important şi la Turda
Într-o notă informativă din data de 23 septembrie 1988, locotenentul major Husar raporta că a primit de la informatorul "Vlaicu" o notă informativă despre persoanele care ascultau Radio Europa Liberă şi care încercau să intre în contact cu Doina Cornea. "Vă informez că nu demult am auzit că cei de la Europa Liberă au citit o scrisoare deschisă şi semnată de profesorii Doina Cornea şi de încă alţi 13 din judeţul Cluj".
Pe această notă informativă, ofiţerul Husar i-a trasat informatorului Vlaicu, de ce anume trebuie se ocupe în continuare. "Am instruit sursa să ne informeze în continuare cu orice aspecte legate de acest caz şi alte comentarii, stări de spirit".
Securistul Husar işi lăuda informatorul
Informatorul Vlaicu, pe numele lui real Vasile Sălăgean, preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor din Turda, a fost un informator zelos plătit generos de Securitate pentru delaţiunile sale.
Numele lui Axente Husar apare în lista ofiţerilor de securitate care l-au plătit pe "Vlaicu" cu sume de bani cuprinse între 200 şi 400 de lei. Evidenţa recompenselor colaboratorului "Vlaicu" indică faptul că acesta a fost plătit în intervalul 31 iulie 1975 - 17 martie 1989, de nouă ori.
Sârguinţa informatorului de a-i vinde pe membrii cultului Martorii lui Iehova a fost notată chiar de către securistul Husar. Într-o notă raport din anul 1987, ofiţerul Husar arăta că informatorul Vlaicu este "serios" şi "sincer". "De la data ultimei analize, 10 august 1986, informatorul Vlaicu a furnizat un număr de nouă materiale scrise, de valoare operativă bună, în primul rând referitoare la stări de spirit. Datele verificate s-au lucrat prin alte surse sau personal de către ofiţer, reieşind că sursa este sinceră şi ataşată organului nostru", nota ofiţerul Husar, devenit politician la Partidul Poporului, in raportul său.