Corpul de Control al premierului: Intervenția autorităților la Colectiv, o improvizație
- Andreea Udrea, consultant politic
- 23 martie 2016, 00:00
Instituțiile au acționat „sub medie” la tragedia din clubul bucureștean. Bilanț negru: 64 de morți și sute de răniți
Corpul de Control al premierului Dacian Cioloș critică în termeni duri intervenţia de urgență a autorităţilor în cazul tragediei de la Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, pe care o cataloghează drept „în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților”.
„Având în vedere deficienţele instituţiilor, se impune reformarea radicală şi îmbunătăţirea sistemului de asistenţă de urgenţă în caz de accidente colective”, este concluzia principală.
Corpul de Control a constatat, printre altele, că Planul Roşu de Intervenţie a fost declanşat cu o întârziere de 18 minute. „Cu toate că cel puțin unul dintre apelurile primite conținea elemente care arătau existența unei situații foarte grave, Planul Roșu de Intervenție nu a fost declanșat imediat, ci doar după parcurgerea unor etape, prevăzute în legislația în vigoare, care pot fi descrise ca fiind birocratice”, se arată în raport.
Potrivit documentului, aspectul de improvizaţie al intervenţiei a fost cauzat de lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi bază materială deficitară. De exemplu, se precizează că, din numărul de ambulanţe funcţionale în ziua tragediei, 76% erau foarte vechi şi în situaţie de casare.
Mai mult, deși potrivit legii Serviciul de Ambulanță București-Ilfov ar fi trebuit să aibă 1.740 de angajați, acesta funcționa doar cu 868, având, astfel, un deficit de personalde 50,11%.
Raportul enumeră și vinovații
Raportul Corpului de Control subliniază „necesitatea activării Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene şi enumeră entităţile publice care au fost implicate în intervenţia de urgenţă din clubul Colectiv din Bucureşti şi în asistenţa ulterioară pentru victime”.
Este vorba de Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile aflate în subordinea sa, în special Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Sănătății.
ISU București-Ilfov, pus la zid
Raportul apreciază că modul de acţiune al instituţiilor a fost sub medie, în mod special fiind nominalizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti – Ilfov, dar şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.
O notă critică se referă și la activitatea Departamentului pentru Situații de Urgență, care nu a respectat prevederile legale imperative referitoare la măsurile în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, precum şi în ceea ce priveşte coordonarea, în ansamblu, a situaţiilor de urgenţă.