Marea schismă a scriitorilor - declarații incendiare: „Scriitorul nu mai contează acum decât dacă face atac de inimă în patul amantei!”
- Carmen Anghel
- 23 martie 2016, 00:00
Conferința de presă de ieri, de la Uniunea Scriitorilor din România (USR), a fost ca un cenaclu. Un spectacol care a avut ca temă principală ceea ce EVZ a numit „Marea schismă a scriitorilor”. Un scandal care de la alegerile generale din 2013, în urma cărora președinte a fost ales (din nou) criticul Nicolae Manolescu, a escaladat orice limită a bunului simț
Anul trecut, s-a născut Grupul pentru Reforma USR (GRUSR), care susține că tot ceea ce face actuala coducere a Uniunii este nestatutar, că Nicolae Manolescu și ceilalți membri ai conducerii ar face mai bine să plece pentru că nu reprezintă interesele tagmei scriitorilor. Zilele trecute, Grupul pentru Reforma USR a convocat o Adunare Generală, care s-a desfășurat în București, în urma căreia a fost aleasă o nouă conducere a Uniunii: Cristian Teodorescu - președinte, Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu - vicepreședinți.
Revenim. Ieri, președintele USR Nicolae Manolescu a spus răspicat: „Nu există niciun război în Uniune! A... că Uniunea și unii dintre noi au fost agresați ... Dar Uniunea nu are niciun motiv să pună cheia în cui.” Președintele USR a spus că în acest moment Uniunea stă foarte bine, că nu are datorii, cu atât mai puțin se poate spune că membrii conducerii au băgat bani în buzunar, așa cum ar fi afirmat cei din grupul pentru reformă.
Cadavrul împuțit și un semn de întrebare
Manolescu a numit Grupul pentru reformă și tot ceea ce face „o ficțiune”. „Ar fi bine să-i întrebați pe ei ce vor, că noi nu știm. A... că vor să plecăm noi ca să vină ei la conducere, asta am înțeles. Grupul pentru Reformă a reușit să strângă la Adunarea Generală de zilele trecute în jur de 22 de membri. Uniunea are 2.600 de membri. Ei au dat vina pe noi că nu au fost mai mulți scriitori prezenți, spunând că am făcut presiuni. Noi nu am avut niciun amestec”, a precizat Nicolae Manolescu.
Consiliul USR a hotărât excluderea următorilor scriitori, care se regăsesc acum în structurile GRUSR: Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perța, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona.
Apoi, Manolescu s-a referit la limbajul suburban utilizat de unii dintre membrii GRUSR: „Când el mă face cadavru împuțit, eu ce să fac?”.
În ceea ce privește contestarea actualului statut, chiar și a celui de dinaintea lui, avocatul Uniunii, Corina Popescu, a susținut că nu este nimic de contestat, pentru că USR funcționează în baza unui decret-lege din 1949, și nu în baza Ordonanței de guvern 26 din 2000. În fine, nu mai intrăm în detalii tehnice, revenim la argumentele mai spumoase ale celor prezenți.
Manolescu conduce USR fără să primească vreun ban
Varujan Vosganian a spus despre acțiunile celor din GRUSR că „reprezintă un interes îngust al unor oameni care, poate, nu au satisfacții în plan profesional. Noi avem alegeri în 2018, iar reforma se face respectând regulile. Altfel, se cheamă anarhie, revoluție. Puteau să-și prezinte ideile reformatoare. Ei sunt disperați că în 2018 nu o să-i aleagă nimeni”.
Criticul Alex Ștefănescu (foto) a fost cel care a făcut deliciul conferinței de ieri, oferind declarații spumoase: „Acum, scriitorul nu mai contează decât dacă face atac de inimă în patul amantei. (...) Toți sunt nemulțumiți că nu au cunoscut succesul. Dar aici trebuie să se certe cu Dumnezeu, că nu dă talentul ca pe un ajutor social! Apoi, dau vina pe public cum că ar fi ignorant, apatic. Sunt înrăiți de lipsa de succes! 90 la sută din cărțile care apar sunt proaste! Discuția cu acești oameni devine complicată din cauza felului în care reacționează”.
FOTO;Alex Ștefănescu
În încheiere, Nicolae Manolescu a dezvăluit că nu încasează nicio indemnizație de conducere, că face totul voluntar.
Efectele circului: oripilarea cititorilor
Criticul Daniel Cristea Enache a recunoscut că toată această tevatură afectează imaginea scriitorilor: „Efectul pe termen mediu este îndepărtarea cititorilor, care sunt oripilați. Nu mă pot preface că nu văd așa ceva. Problema este că oamenii vor începe să creadă, chiar dacă pe jumătate. Noi, însă, trebuie să facem contrapondere de civilitate. Până la alegerile din 2018, însă, trebuie să ne consolăm cu gândul că Nicolae Manolescu este președintele Uniunii Scriitorilor din România”.