DW scrie despre declaraţiille venite de peste ocean care prefațau și justificau cu anticipare scoaterea SRI din schema interceptărilor

DW scrie despre declaraţiille venite de peste ocean care prefațau și justificau cu anticipare scoaterea SRI din schema interceptărilor

Deutsche Welle comentează recenta decizie a Curţii Constituţionale privind interceptările care, deşi surprinzătoare la prima vedere, ar fi putut fi anticipată dacă opinia publică ar fi acordat “atenţie unor declaraţii venite de peste ocean, care prefațau și justificau cu anticipare scoaterea SRI din schema interceptărilor”.

Curtea Constituțională a explicat în motivarea deciziei sale privind codul de procedură penală că SRI nu poate în niciun fel să mai ia parte la realizarea interceptărilor implicate de o anchetă penală.

Am fost luați prin surprindere de recenta decizie a Curții. Începusem să credem că instituțiile românești au dobândit o oarecare stabilitate, că, în ciuda atâtor frământări politice și contestații îndreptățite, un mecanism care a început să funcționeze va fi cruțat de noi reforme, cel puțin în numele eficacității sale. Dar decizia ne-a luat pe neașteptate și din cauză că n-am acordat suficientă atenție unor declarații venite de peste ocean, care prefațau și justificau cu anticipare scoaterea SRI din schema interceptărilor. Iată succesiunea evenimentelor: Curtea Constituțională a luat această decizie în 16 februarie, dar cu exact o lună mai înainte, emisarul american Victoria Nuland sosea la București unde avea mai multe întâlniri la nivel înalt. La finalul vizitei, în cuprinsul unui interviu acordat agenției Hotnews, Victoria Nuland avea să ne ofere suficiente elemente ca să înțelegem mai bine situația:

”Evident, în societățile democratice este cu adevărat importantă menținerea unui echilibru între siguranța cetățenilor și dreptul la viață privată. Toți ne luptăm cu asta. Ceea ce este interesant este faptul că instrumentarea cazurilor a avansat la un asemenea nivel aici – îmi amintesc când veneam în urmă cu câțiva ani și lumea era nemulțumită că nu fusese rezolvat niciun caz – că societatea civilă vorbește acum despre nevoia de echilibru, ceea ce este foarte sănătos.”

Am minimalizat de asemenea toate faptele care precedaseră această declarație și care au pregătit terenul sau poate chiar au stimulat o schimbare de orientare. Imediat după alegerile din 2014, dar chiar începând cu campania electorală, fostul președinte Traian Băsescu declanșase o virulentă și surprinzătoare campanie împotriva serviciilor de informații. Tot el avea să critice cu asprime implicarea SRI în realizarea probatoriilor judiciare, aruncându-și simpatizanții în cea mai mare decepție și uluire. Multora nu le venea să creadă: cum, tocmai cel care patronase crearea acestui dispozitiv anticorupție lucrează acum la demontarea lui?

Mai multe detalii AICI.