Ce părere au parlamentarii despre modificarea Constituţiei. Familia e alcătuită din „Soţi”, sau din „Bărbat şi Femeie”?

Ce părere au parlamentarii despre modificarea Constituţiei. Familia e alcătuită din „Soţi”, sau din „Bărbat şi Femeie”?

Coaliția pentru Familie a ajuns la jumătatea campaniei sale de strângere de semnături pentru ca în Constituția României să se precizeze că Familia este alcătuită dintr-un bărbat și o femeie.

Campania de revizuire a art. 48, alin. 1 din Constituție a început legal pe 25 noiembrie 2015, odată cu publicarea inițiativei în Monitorul Oficial și, potrivit legii, are o durată de șase luni.

Peste 2,2 milioane de semnături!

„La jumătatea perioadei, Coaliția pentru Familie a anunțat că a depășit 2,2 milioane de semnături strânse și continuă acțiunea. Pentru ca o inițiativă de modificare a Constituției să fie validă este nevoie de 500.000 de semnături din minimum jumătate dintre județele țării, cu cel puțin 20.000 de semnături de județ. Pașii următori sunt depunerea proiectului de lege la Parlament, obținerea avizului de la Curtea Constituțională, dezbaterea în Parlament a propunerii legislative și apoi organizarea unui referendum pe această temă”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evenimentul Zilei vă prezintă opiniile mai multor parlamentari referitoare la această iniţiativă.

Eugen Nicolăescu, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor

„Deocamdată, noi nu am discutat în interiorul PNL despre acest demers al Coaliţiei pentru Familie. Însă, dacă propunerea de modificare a Constituţiei va ajunge în Parlament, vă asigur că vom avea o dezbatere referitoare la modul în care va vota PNL. Acum, nu am ce să vă spun. Momentan, întrucât ne aflăm în plin an electoral, considerăm că avem alte probleme, cu mult mai importante. Doar nu credeţi că se va modifica Legea Fundamentală chiar în cursul anului 2016?!”

Doina Silistru, vicelider al grupului PSD de la Senat

„PSD nu a luat încă în discuţie problema modificării Constituţiei în ceea ce priveşte clarificarea aspectelor referitoare la familie. Dar, până se va depune în Parlament o iniţiativă în acest sens, mai este un drum foarte lung. Trebuie verificate toate semnăturile strânse, pentru a ne asigura că acestea sunt autentice şi nu se repetă. Este încă tardiv să avem acum astfel de discuţii. Vom dezbate doar după ce vom vedea un proiect depus în Parlament. Oricum, nu cred că o atare modificare poate fi operată în lipsa convocării unui referendum. Nu cred nici că aşa ceva va fi posibil de-a lungul acestui an, mai ales având în vedere puternica încărcătură electorală. Totodată, procesul n-ar trebui să vizeze numai clarificări constituţionale privitoare la ideea de familie. În realitate, avem nevoie de o revizuire de substanţă a Constituţiei, iar clasa politică românească a tot militat pentru atingerea unui astfel de deziderat.” 

Eugen Nicolicea, vicelider al grupului UNPR din Camera Deputaţilor

„Este o certitudine de netăgăduit că Legea Fundamentală este extrem de îngăduitoare în ceea ce priveşte precizările referitoare la familie. De la bun început, eu am susţinut oficial  iniţiativa mitropoliţilor Banatului şi Moldovei, dar şi a celorlalte înalte feţe bisericeşti care au solicitat ca în Constituţia României să se precizeze, negru pe alb, că familia este alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie. Momentan, UNPR nu are ce poziţie să exprime, fiindcă demersul Coaliţiei pentru Familie nu a ajuns în Parlament. Pe de altă parte, şi eu am propus această modificare. Personal, susţin clarificarea dorită, în favoarea căreia m-am exprimat în repetate rânduri. Dincolo de acest aspect, consider că nu se impune doar o simplă modificare, ci şi o revizuire de substanţă a Constituţiei. Nu cred că o astfel de acţiune se va întâmpla în cursul prezentului an.”

Puiu Haşotti, senator PNL

„Consider că partidele parlamentare ar trebui să-şi definească la modul cel mai limpede poziţia privitoare la clarificarea ideii de familie din punct de vedere constituţional. Problema trebuie tratată cu seriozitatea cuvenită. În cadrul PNL nu s-a discutat încă despre acest aspect, dar sunt sigur că, atunci când se va impune o atare dezbatere, vom ajunge la un numitor comun. Personal, eu sunt de părere că Legea Fundamentală ar trebui să precizeze dincolo de orice dubii că familia este alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie.”

Bogdan Ciucă, liderul grupului ALDE din Camera Deputaţilor

„În cadrul ALDE nu s-a discutat încă nimic referitor la solicitarea Coaliţiei pentru Familie. Evident, când iniţiativa va ajunge pe ordinea de zi a plenului, parlamentarii vor avea un punct de vedere cât se poate de clar. Dar, încă nu e momentul, deoarece agenda parlamentară este destul de încărcată. Când va fi cazul, vom lua o decizie şi vom informa presa oficial. Dar asta doar după ce vom dezbate problema atât în forurile partidului, cât şi în cadrul grupurilor parlamentare.”