Ultimul termen în dosarul Carabulea - ASF

Ultimul termen în dosarul Carabulea - ASF

Curtea de Apel Bucureşti judecă astăzi ultimul termen din dosarul în care milionarul Ilie Carabulea, Dan Radu Ruşanu fostul şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF, au fost trimişi în judecată, în stare de arest, în dosarul "Carpatica", pentru fapte de corupţie.

De la apelul judecătorului a lipsit ASF, care nu a trimis niciun consilier. La termenul de astăzi a fost audiat Marian Sârbu, fost şef al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). El a fost propus ca martor de Marian Mîrzac. Fostul ministru şi şef al FPS a susţinut că nu a favorizat niciodata Carpatica Asigurări, compania deţinută de Ilie Carabulea. Nici Ruşanu nu a favorizat firam de asigurări a milionarului din Sibiu. După acestă scurtă declaraţie de martor, judecătorul Mihai Alexandru Mihalcea a constatat cauza în stare de judecată. Pentru fiecare inculpat, procurorul DNA a cerut pedepse cu executare. DNA a cerut condamnrea lui Carabulea pentru  cumpărare de influenţă la pedepse cu executare. La fel si pentru Dan Radu Ruşanu. Pentru cei mai mulţi dintre inculpaţi legea nouă le este mai favorabilă. În timp ce  procurorul cerea pedepse tot mai mari, Carabulea a renunţat la pulover. O bancă lateral dreapta, Laura Chiţoiu, soţia fostulu ministru al Economiei, se uita, fascinată, la nasul unei avocate.

Maşina aproape cadou

Procurorul de şedinţă a ajuns la episodul cu maşina de lux oferită de Carabulea lui Mârzac. Un Audi A8 a fost evaluat la 30 d emii de euro, sumă care ar fi trebuit plătită de angajatul ASF în 40 de rate. Expertiza ulterioară a demonstrat că maşina valora 80 de mii de euro. Au urmat pentru pledoariile finale avocaţii tuturor celor 12 inculpaţi. După ascultarea acestora, urmează ultimul cuvânt al celor trimişi în judecată şi pronunţarea instanţei. Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată la instanţa supremă.

 Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL şi SC Transcar SRL, societăţi prin intermediul cărora deţinea şi controla în mod indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (două infracţiuni), dare de mită (două infracţiuni), folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată (trei acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals, a anunţat vineri Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un comunicat de presă.

Acuzaţiile

Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, a fost deferit justiţiei pentru constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită (două infracţiuni), trafic de influenţă (două infracţiuni), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată (trei acte materiale), abuz în serviciu contra intereselor publice contra intereselor publice, care a avut ca urmare obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, care a avut ca urmare obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit.

Dan-Radu Ruşanu, la data faptelor preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), va fi judecat, în acelaşi dosar, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor (11 infracţiuni), aflate în concurs real, favorizarea făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Grupul infracţional organizat

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora, cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.

Începând din mai 2013, Carabulea, împreună cu Mustăţea şi Mîrzac, "au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", susţin procurorii. "Carabulea Ilie (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcţie la SC Carpatica Asig SA în perioada 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF. Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia SC Carpatica Asig SA şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Prietenii lui Ruşanu

Potrivit anchetatorilor, ca intermediar în relaţia dintre Carabulea şi Mîrzac a fost desemnat Radu Mustăţea, membru în consiliul de administraţie al SC Carpatica Asig SA, acesta având rolul de a comunica "rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac Marian, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă".

Gruparea respectivă a fost sprijinită, potrivit procurorilor, de Radu Dan Ruşanu, preşedintele ASF, precum şi de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Călin, Laura Chiţoiu şi Moldoveanu Corneliu Silviu, precum şi de Dan Odobescu. La rândul lor, Ina Crudu, Elena Rusu, angajaţi la SC Carpatica Asig SA, precum şi Ioan Dacian Vinereanu au aderat sau au sprijinit gruparea infracţională constituită. "Constituirea grupului infracţional organizat şi funcţionarea lui s-a făcut, în timp, fiecare membru având atribuţii specifice, bine determinate şi specializate, în raport de problemele financiare întâmpinare de SC Carpatica Asig SA", susţin procurorii.

Astfel, Marian Mîrzac şi, ulterior, Ina Crudu au fost propuşi şi numiţi director general la SC Carpatica Asig SA, "urmărindu-se în acest scop mărirea libertăţii de mişcare a inculpatului Mustăţea Radu, prin înlăturarea, din conducerea societăţii de asigurări a altor persoane care nu erau dispuse să adere la practicile infracţionale".