Cum v-a salva ministrul Culturii „Cumințenia pământului”

Cum v-a salva ministrul Culturii „Cumințenia pământului”

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a explicat pentru Evenimentul zilei cum va rămâne sculptura „Cumințenia pământului” a lui Constantin Brâncuși în patrimonial național. Dar nu numai ea

Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui sculptor și a fost declarat Anul „Constantin Brâncuși”. Ministrul Culturii ne-a explicat cum va recupera sculptura „Cumințenia pământului” pentru patrimoniul național. Dar nu numai ea.  Sculptura se află în proprietatea unei persoane fizice, iar statul român nu a fost în stare să dea bani pentru cumpărarea lucrării celui mai mare artist plastic român.

 Ce vrea să facă ministrul Culturii? „Trebuie lărgită problema. Pentru mine a fost clar în Parlament - știți că am cerut o suplimentare de fonduri-  și nu din pricina Comisiilor de cultură, care au susținut, ci din pricina plenului Parlamentului care, cu o majoritate foarte mică care a hotărât împotriva alocării. În această situație, eu cred că statul ar trebui să dea semnalul că nu are bani s-și exercite dreptul de preemțiune. În momentul de față, la Ministerul Culturii, la capitolul drepturi de preemțiune eu am 0 lei. Dar nu putem să stăm cu mâinile încrucișate, pentru că e vorba de capodopere ale artei românești”, ne-a spus minsiturl Culturii.  „Cumințenia pământului” este începutul, pentru că „sunt și alte bunuri de patrimoniu mobil de valoare excepțională, cum sunt pânzele lui Pallady, ale lui Petrașcu, ale lui Tonitza, care se vând de mai multe ori pe an la diverse licitați de artă în România, și unde, iarăși, statul român nu are bani să-și exercite dreptul de preemțiune”, a completat minsitrul.

Până la începutul lunii martie va prinde viață un fond în care  iubitorii de artă să doneze sume de bani. Zilele acestea se lucrează la cadrul juridic. „Aș vrea să creez un fond pe care vrem să-l strângem din fonduri private ale unor persoane fizice, ale unor agenți economici, ale unor societăți comerciale, chiar poate din acei 2 la sută pe care le pot da persoanele private, la declarația de impozit. Se caută o formă legală de a se strange bani prin subscripție publică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucrarea este expusă acum la Muzeul Național Cotroceni. Actualul proprietar a considerat că doar așa este în siguranță.