Sretan Bozic! Ortodocșii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul I FOTO

Sretan Bozic! Ortodocșii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul I FOTO

Peste 100.000 de români - sârbi, ucraineni, sau ruși lipoveni au celebrat, miercuri seara, Ajunul Crăciunului pe rit vechi, conform calendarului iulian. În mod tradițional, în curtea fiecărei biserici, ortodocșii au aprins ”bandjakul”, un stejar tânăr, tăiat ritualic de cel mai vârstnic bărbat al familiei.

În România trăiesc peste 60.000 de ucraineni, peste 20.000 de sârbi și aproximativ 35.000 de ruși lipoveni.

”Badjnakul, trunchiul de stejar care semnifică durabilitate în timp, este aprins în Ajun. Focul simbolizează încălzirea Pruncului, arderea păcatului şi a relelor”, explică Branislav Stancovici.

Conform tradiției de la care nu fac rabat în niciun an, în casele sârbilor, se aruncă paie pe podele, simbolizând ieslea în care a venit pe lume Mântuitorul. Între timp, gospodinele prepară Cesnica (n.r. un fel de baklava tradițională sârbească, cu multă nucă și sirop de zahăr, în care se ascund bănuți, boabe de grâu și porumb, sau o așchie din pragul casei). Mai mult, ele fac și un colac care va fi mâncat împreună cu vin roșu în ziua Crăciunului, pe 7 ianuarie. ( Fotografii: Adrian Pîclișan)

Ne puteți urmări și pe Google News

În prima zi de Crăciun, primul om care intră în casă trebuie să fie un bărbat tânăr. Acesta se numeşte ”polozainik” şi va fi întâmpinat cu daruri și cu "Sretan Bozic!".