TITLURI DE STAT în 2018: oare pregătește Ministerul Finanțelor o SURPRIZĂ pentru anul viitor?

TITLURI DE STAT în 2018: oare pregătește Ministerul Finanțelor o SURPRIZĂ pentru anul viitor?

Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018, Ministerul Finanțelor va emite titluri de stat în valoare de 48-50 de miliarde de lei pe piața internă.

Suma împrumutată astfel este similară cu cea din anul 2017. În schimb, emiterea de eruoobligațiuni în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro marchează o creștere a împrumuturilor de pe piața externă.

Deficitul bugetar este prevăzut la nivelul de -2,97% din PIB, adică 27 miliarde de lei, va fi finanțat în proporție de 75% de pe piața internă, având în vedere „obiectivul limitării riscului valutar cât şi de cel al dezvoltării pieţei titlurilor de stat”,  respectiv în proporție de 25% de pe piața externă, notează AGERPRES.

Titlurile de stat pentru populație vor reprezenta aproximativ 8% din valoarea totală a titlurilor de stat emise. Pe lângă acestea, împrumutul de pe piața internă se va realiza prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termen scurt, respectiv obligațiuni de stat de tip benchmark pe termene medii și lungi.

Ministerul anunță că poate relansa pe piața internă emisiuni de titluri de stat denominate în euro care să poată fi redeschise periodic, dacă există o cerere semnificativă din partea investuitorilor locali pentru astfel de instrumente.

Volumul indicativ al emisiunilor de titluri de stat pe piaţa internă va fi anunţat trimestrial.Volumul pentru primul trimestru al anului viitor este cuprins între 12 și 14 miliarde de lei, fiind titluri de stat care vor fi lansate pe piața interbancară.

"Începând cu al doilea trimestru al anului 2018, persoanele fizice rezidente vor putea subscrie în fiecare lună titluri de stat emise în cadrul programului Tezaur, perioadele de subscriere şi caracteristicile specifice titlurilor de stat oferite urmând să fie menţionate în cadrul prospectelor de emisiune"

În luna octombrie, statul a vândut obligaţiuni de un miliard de euro pe pieţele internaţionale, prin redeschiderea emisiunii din aprilie. Randamentul, în octombrie, a fost 2,16% cererea totală fiind mai mare de 2,7 de ori decât oferta. În aprilie, obligaţiunile au fost plasate la randamente de 2,375%, în cazul emisiunii noi, şi de de 3,875% pentru cea de-a doua.

Standard and Poor's (S&P) a confirmat în această săptămână la „BBB minus/A-3”  ratingurile pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută și monedă națională ale României. Moody’s a oferit României calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung. Pentru același tip de datorie, în valută și monedă locală, Fitch Ratings a oferit României „BBB minus”, iar JCR, agenția japoneyă de rating, a confirmat în primăvară ratingul „BBB/BBB+”. Perspectiva asociată ratingului este stabilă.

Sursa: AGERPRES