Dana Gîrbovan, despre cum un judecător devine CORUPT: „Oamenii sunt supuși ispitelor de tot felul, iar unii CAD PRADĂ lăcomiei”
- Olguta Solomon
- 28 decembrie 2017, 12:19
Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Judecătorilor, le dă sfaturi tinerilor magistrați pe care îi îndeamnă să nu lupte ci să judece, fără să uite de jurământul pe care l-au făcut atunci când au pășit pe acest drum.
„Aș vrea să le spun că cea mai importantă lecție pentru un judecător este lecția smereniei: să învete să îi asculte și respecte pe cei aflați în fața lui, să își cunoască limitele, să nu fie autosuficient și să nu uite jurământul pe care l-a depus când a intrat în profesie.
Să nu lupte, ci să judece. Să apere drepturile și liberatățile fundamentale și să nu uite că independența lui este garanția cetățeanului că în sala de judecată toți vor fi tratați în mod egal: cel slab ca și cel puternic, statul ca și cetățeanul său.
Nu în ultimul rând, prin hotărârile lor să caute dreptatea și iar dreptatea, și, așa cum spunea un celebru profesor italian, să nu uite că Justiția, ca orice zeitate, se înfățișează doar celor care cred cu adevărat în ea", a spus Gîrbovan într-un interviu conform Avocatura.net.
Totodată Dana Gîrbovan a explicat cum un judecător devine corupt. „Oamenii sunt supuși ispitelor de tot felul, iar unii cad ispitei lacomiei de a cere și / sau primi ce nu li se cuvine, ispită ce nu are scuză. Există însă o altă formă de corupție, mai puțin vizibilă, cum ar fi corupția puterii ori coruperea conștiinței, ce degenerează rolul pe care un magistrat îl are.
Acest tip de corupție se manifestă atunci când un magistrat, doar pentru că a fost investit cu o putere pe care niciun alt cetățean nu o are, crede că este infailibil și mai presus de lege. Pentru a nu cădea în acest miraj al puterii, este important pentru fiecare magistrat - judecător sau procuror - să fie mereu alert și să nu uite de jurământul pe care l-a făcut.
Judecătorul este un slujitor al legii, iar justiția există pentru folosul cetățenilor, independența judecătorului fiind pur și simplu un drept al acestora", a spus judecătoarea de la CA Cluj.