DNA a lovit la vârful PSD înainte de moțiunile de cenzură

DNA a lovit la vârful PSD înainte de moțiunile de cenzură

DNA a declanșat, ieri, urmărirea penală împotriva președintelui PSD, Liviu Dragnea, într-un context politic fierbinte: coaliția de guvernare se confruntă cu proteste legate de Codul Fiscal și Legile Justiției, iar PNL pregătește o moțiune de cenzură în Parlament. Este a treia tentivă de răsturnare a Guvernului, în ultimii doi ani de zile, în care dosarele instrumentate de procurorii anticorupție își fac simțită prezența în epicentrul unor convulsii politice

În dimineața zilei de 5 iunie 2015, DNA cutremura clasa politică printr-un comunicat de presă: procurorii anunțau începerea urmăririi penale a premierului aflat în funcție la acea vreme, Victor Ponta, sub acuzațiile de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor. Procurorii afirmau că în 2007 - 2008, prin cabinetul sau de avocatură, Victor Ponta a obținut de la societatea de avocați a lui Dan Șova aproape 200.000 de lei pentru activități care nu ar fi fost efectuate în realitate.

Guvernul de dreapta

Episodul a provocat speculații majore la acea vreme pentru că exact în ziua în care DNA a anunțat urmărirea penală a premierului, PNL depunea în Parlament o moțiune de cenzură împotriva lui Ponta, singurul instrument parlamentar de răsturnare a Guvernului. Contextul în care a apărut acea moțiune de cenzură era și el unul deosebit de delicat pentru PSD: Ponta pierduse alegerile prezidențiale și președintele Klaus Iohannis și PNL-ul își doreau un alt Guvern, de factură liberală. În cercurile de putere din PSD s-a vehiculat atunci ideea că DNA își temporizează dosarele în funcție de marile evenimente politice. Acea moțiune de cenzură a fost respinsă la 12 iunie. În ceea ce privește dosarul lui Ponta, DNA și Parchetul General l-au clasat în acest an.

Speranțele lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis declara atunci că dosarul DNA este „o coincidență”, dar că „va influența” votul la moțiunea de cenzură. „Este clar o coincidență faptul că exact în ziua în care PNL depune moțiune de cenzură DNA solicită în Parlament procedura de urmărire penală împotriva primului ministru. Dacă acest fapt va influența sau nu modul în care vor vota parlamentarii, eu tind să cred că va influența modul în care vor vota. (...) În general, cred că lumea va ține seama de această evoluție (...). Este un lucru care are și va avea urmări profunde în politica românească”, afirma Iohannis la TVR 1, întrebat dacă situația premierului va crește șansele liberalilor de a demite Guvernul prin moțiune de cenzură.

Plimbare misterioasă

În dimineața zilei de luni, 19 iunie 2017, doi dintre „greii” PSD făceau și ei cărare la DNA: numărul 2 din ierarhia partidului, Niculae Bădălău, precum și președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Adrian Țuțuianu. Cei doi nu doar că erau șefii unora dintre cele mai puternice organizații județene PSD, Giurgiu și Dâmbovița, dar treceau și drept apropiații lui Liviu Dragnea. Ei au fost audiați în calitate de martori. „M-au întrebat dacă știu ceva cu privire la surparea autostrăzii Orăștie”, a zis Bădălău la acea vreme. „Este vorba despre o lucrare publică pe un drum național din județul Dâmbovița”, a spus și Țuțuianu.

Mize uriașe

Episodul a avut loc în contextul în care România se afla într-o criză politică fără precedent: PSD și ALDE i-au retras sprijinul politic premierului Grindeanu, dar acesta nu a demisionat și a încercat să își formeze un nou Guvern. Dacă planul avea succes, urma debarcarea lui Dragnea de la șefia PSD. În această situație, PSD și ALDE au trecut la un gest unic în politica dâmbovițeană post-decembristă: au depus o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Așa ajungem la noua coincidență. După ce coaliția de guvernare a citit în Parlament, pe 18 iunie, moțiunea de cenzură, în dimineața următoare cei doi lideri PSD au fost audiați la DNA.

A doua coincidență

Întâmplarea venită înainte de votul la moțiunea de cenzură a alimentat atunci în PSD, din nou, teoria potrivit căreia dosarele apar în momente-cheie în care pot fi folosite ca instrumente politice. Cu atât mai mult cu cât soarta politică a lui Dragnea era ombilical legată de cea a moțiunii de cenzură. „O fi coincidență? Chiar aşa? Tocmai astăzi? În zilele astea fierbinți? (...) Dacă cineva crede că prin aceste chemări noi avem vreo ezitare cu moțiunea, se înşală”, spunea liderul PSD atunci. „Cu toate că nimic nu e o întâmplare pe lume, consider că e o întâmplare”, spunea și Bădălău. În cele din urmă, moțiunea de cenzură a trecut și premierul Grindeanu a fost demis. În ceea ce privește dosarele în care au fost audiați cei doi lideri PSD, totul a rămas învăluit în ceață: DNA nu a oferit informații despre cele două cazuri și de atunci nu au mai apărut informații noi.

Strategia lui Orban

Conducerea PNL discuta, aseară, strategia partidului pentru moțiunea de cenzură pe care o vor depune în Parlament, cel mai probabil, în această săptămână, votul decisiv urmând să aibă loc săptămâna viitoare. Liberalii spun că Guvernul trebuie demis pentru că modificarea Codului Fiscal ar provoca o „harababură fiscală”, iar proiectul de modificare a legilor justiției susținut de coaliția PSD-ALDE ar reprezenta „încercarea de a elimina sau diminua independența sistemului judiciar”. PNL încearcă acum să atragă de partea sa cât mai mulți parlamentari ca să răstoarne cabinetul Mihai Tudose.

Mesaj otrăvit din ograda lui Tudose

Consilierul onorific al premierului Mihai Tudose, avocatul Gheorghe Piperea, i-a cerut ieri, pe Facebook, lui Liviu Dragnea, să demisioneze. „Oare cât timp o să mai polueze agenda publică problemele personale ale unui singur om, hăituit acum de sistemul care până acum l-a protejat şi i-a fost partener?”, a scris acesta. În replică, liderul PSD a spus că nu-l interesează decât „ce se întâmplă în partid” și că partidul i-a primit mesaje de susținere. Dragnea a dezvăluit și ce i-a cerut, ieri, telefonic, partenerul său de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu: „Să rămân pe poziție și să ne continuăm Coaliția”.

PSD a coborât pe Știrbei Vodă

Aproximativ 50 de susținători ai lui Liviu Dragnea l-au așteptat pe liderul PSD, ieri dimineață, la sediul central al DNA din strada Știrbei Vodă, unde l-au aplaudat, printre participanți fiind șeful PSD Neamț, Ionel Arsene, șeful PSD Dolj, Claudiu Manda, secretarul general al PSD, Marian Neacșu, vicepremierul Paul Stănescu și deputatele PSD Andreea Cosma, Laura Moagher și Aida Căruceru. Dragnea nu a făcut declarații și a fost flancat de jandarmi, astfel că jurnaliştii s-au apropiat greu de el să-i pună întrebări. „Mi s-a părut normal să venim să-i acordăm mesaj de susținere. Nu e niciun fel de presiune (la adresa DNA, n.red.)”, a spus Neacşu. „E bine să vadă că are susținere”, a spus și Andreea Cosma. „Aşa e normal, să fii lângă un om atunci când e greu. Asta înseamnă umanitate şi prietenie. Am mers ca să simtă că nu e singur”, a afirmat și președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău.

FOTO: Alexandra Lăncrănjan

Cine este procurorul care îl cercetează pe Dragnea

Procurorul care instrumentează noul dosar „Tel Drum” este Alexandra Lăncrănjan (32 de ani), care este din Teleorman. Ea a ajuns procuror DNA în cursul acestui an, după ce anterior a lucrat în cadrul Parchetului de la lângă Judecătoria Sectorului 2. Din 2014 este preşedintele Asociației Liderjust şi este considerată o apropiată a fostului ministru al Justiției, Raluca Prună, şi cu preşedinta Freedom House, Cristina Guseth.

Recomandările noastre