Congres cu candidat unic: Junimea PSD a primit sfaturi din Churchill printre pamperși și muzică din fifi lme cu pirați

Congres cu candidat unic: Junimea PSD a primit sfaturi din Churchill printre pamperși și muzică din fifi lme cu pirați

Aproximativ 2.150 de membri ai Tineretului Social Democrat (TSD) l-au reales, ieri după-amiază, la Romexpo, pe ministrul Gabriel Petrea, pentru încă un mandat la șefi a organizației, acesta fiind singurul candidat înscris în cursă. „Greii” partidului i-au învățat pe „lupii tineri” ai partidului cum să-și formeze o carieră politică

EVZ i-a întrebat pe tinerii socialdemocrați aflați la Congres ce înseamnă pentru ei politica. „Am venit să ascultăm și să învățăm”, spune una dintre junele partidului. Colegele ei chicotesc. În boxele din sala în care au loc alegerile se aud melodii latino și rap. Majoritatea tinerilor nu vor să vorbească cu reporterii, roșesc, îi pufnește râsul, întorc spatele. „Nu știu, nu avem idei”, spune alt membru TSD, întrebat ce înseamnă pentru el politica. Întrebat dacă i-ar recomanda unui tânăr să intre în politică, el răspunde: „Nu știu, nu suntem nici noi hotărâți”. În discuțiile informale, junii social-democrați erau însă dezghețați și autoritari. Unii membri TSD care așteptau la rând să-și cumpere un espresso se adresau liderului lor de grup cu apelativul „Domnule senator”. „Nu sunt «mă» cu tine, că nu am făcut școala împreună!”, i-a spus acesta unui coleg care îl tutuia.

FOTO: Generația 2020 și #NextLevel, sloganurile Congresului TSD, l-au făcut pe Dragnea să afirme că tinerii de azi aparțin unei „specii noi” ultratehnologizate

Ne puteți urmări și pe Google News

De la mic la mare

O familie a venit cu bebelușul în cărucior, iar primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a venit cu băiețelul lui de mână. Cu câteva minute înainte să înceapă Congresul, copiii lui Adrian Năstase, Andrei și Mihnea, intră în sală. Mezinul familiei fostul premier, Mihnea, consilier în Parlamentul European, dezvăluie că s-a înscris recent în PSD Sector 1 la îndemnul familiei.

În sală, președintele TSD și singurul candidat la Congres, Gabriel Petrea, pupă obraji și îmbrățișează colegi la foc automat. Iese rapid din sală, înainte să apară președintele PSD, Liviu Dragnea. „Pisică!” își strigă Petrea un coleg. Acesta scoate capul din mulțime. „Să faci culoar, da?”, îi spune el. Dragnea vine separat de premierul Mihai Tudose, pe care nu l-a mai întâmpinat nimeni. Dragnea întră în sală pe coloana sonoră a filmului „Pirații din Caraibe” și îl ține de umăr pe Gabriel Petrea cum un antrenor își ține învățăcelul la intrarea într-un ring de box.

Hăituială

„De când sunt tătic am aflat că pampersul e din ce în ce mai scump”, le spune Petrea colegilor săi, în deschiderea Congresului, după care zice că-și dorește o Românie în care fiecare familie să poată să ducă o viața decentă. Premierul Mihai Tudose le-a recomandat tinerilor din PSD să nu își „negocieze visele” și să aibă curajul să fie ei înșiși, fără să îi copieze pe seniori.

Trezorierul TSD le-a spus greilor din partid un adevăr, în glumă. „Într-o zi o să vă depășim”, a zis el. „Din interes comun, bineînțeles”, a adăugat el, în râsetele sălii.

Secretarul general al partidului, Marian Neacșu, le-a cerut tinerilor să se ridice în picioare și să-l aplaude pe Liviu Dragnea, „omul providențial” al partidului, care a avut „ideea genială” a programului de guvernare, în semn de încurajare pentru faptul că este „cel mai hăituit om din România”. Dragnea, cu gesturi modeste, a mulțumit discret.

Noua Securitate

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a spus că România se luptă cu „un Sistem paralel care ne-a luat țara ostatică” și că există o „propagandă a noii Securității”, care lansează teorii false precum faptul că tinerii și orășenii nu ar vota PSD, că tinerii ar protesta împotriva PSD. Dragnea i-a rugat pe tinerii PSD să rețină un citat celebru al fostului premier britanic Winston Churchill: „Cea mai proastă formă de guvernare este democrația cu excepția tuturor celorlalte”. El le-a povestit tinerilor ce l-a determinat să intre în politică: la începuturile anilor ’90 se plimba cu fetița lui pe străzile din județ și nu găsea „zece centrimetri” în care căruciorul să meargă lin din cauza drumurilor neasfaltate. „Așa de tare i se zguduia căpșorul că am luat-o în brațe”, a relatat liderul PSD.