Răspunsul nesecret al SRI în scandalul „Sufrageria”: No comment!

Răspunsul nesecret al SRI în scandalul „Sufrageria”: No comment!

Serviciul Român de Informații (SRI) a transmis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 o notă cu caracter nesecret, în care informează Parlamentul că serviciul de informații nu are competențele legale să emită puncte de vedere cu privire la prezența foștilor șefi SRI George Maior și Florian Coldea acasă la Gabriel Oprea, în noaptea fi nalei prezidențiale în care Traian Băsescu a câștigat al doilea mandat de Președinte, în fața lui Mircea Geoană

Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputa- ţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial a cerut SRI, pe 29 august, să îi transmită care este poziția serviciului secret cu privire la prezența foștilor șefi SRI George Maior și Florian Coldea, în noaptea turului 2 al alegerilor prezidențiale, acasă la Gabriel Oprea.

EVZ a obținut răspunsul SRI, o notă nesecretă cu ștampila directorului SRI, Eduard Hellvig, nota fiind o „anexă la nr. 15721 din 14.09.2017”. Documentul a ajuns, inițial, la Comisia parlamentară de control a activității SRI, care a transmis nota mai departe, pe 17.10.2017, către comisia de anchetă a alegerilor din 2009.

Analiză

SRI scrie în document că își desfășoară activitatea cu „respectarea strictă a cadrului normativ în vigoare”, potrivit căruia „Fiecare persoană este obligată «să-și exercite drepturile și libertățile constituționale cu bună credință, fără să încalce drepturile și libertățile celorlalți» – art. 57 din Constituția României” și „SRI «nu va întreprinde nicio acțiune care să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu excepția acelor acțiuni ale acestora care contravin securității naționale» – art.36, alin (2) din Legea nr.14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI”.

De asemenea, este menționat în nota SRI: „Nici o persoană nu poate fi urmărită pentru exprimarea liberă a opiniilor sale politice şi nu poate face obiectul unei imixtiuni în viaţa sa particulară, în familia sa, în domiciliul sau proprietăţile sale ori în corespondenţă sau comunicaţii, nici al unor atingeri ale onoarei sau reputaţiei sale, dacă nu săvârşeşte vreuna din faptele ce constituie, potrivit prezentei legi, o ameninţare la adresa securităţii naţionale” – art.4, alin (2) din Legea nr.51/1991 privind securitatea națională a României”, iar „SRI «organizează și execută activități pentru culegerea, verificarea și valorificarea informațiilor necesare cunoașterii, prevenirii și contracarării orică- ror acțiuni care constituie, potrivit legii, amenințări la adresa securității naționale a României» – art.2 din Legea 14/1992”.

Concluzia

Din analiza prevederilor legale menționate, spune serviciul secret, „rezultă că SRI nu are competențe pentru a emite puncte de vedere referitoare la «prezența unor înalți funcționari publici, în casa domnului Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor din 2009»” și că solicitarea Comisiei de anchetă privind scrutinul prezidențial „excede atribuțiile” SRI. Serviciul secret face precizarea, la final că „mecanismele interne de verificare ale SRI acționează în permanență ca activitatea instituțională să se desfășoare strict în conformitate cu legile în vigoare, cu respectarea procedurilor și competențelor specifice, în conformitate cu principiile și normele democratice statornicite prin Constituție”.

Varianta secretă

În paralel cu Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI a cerut și ea serviciului secret informații despre prezența șefilor SRI acasă la Gabriel Oprea. SRI a trimis comisiei un răspuns diferit, clasificat. „(...) un răspuns în care ne spune că SRI-ul că nici nu a fost la nuntă, nici n-a văzut mireasa, nici apă n-a băut, nici agheasmă, nu ştie nimic (...) Cred că este anormal ca SRI să nu ştie ce fac ofiţerii săi într-o zi sau într-o altă zi”, a dezvăluit președintele Comisiei de control a SRI, Claudiu Manda, pe 17 octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News