CRIMA SECOLULUI! Poet celebru asasinat CU O TEHNICĂ PERVERSĂ. Detalii cutremurătoare

CRIMA SECOLULUI! Poet celebru asasinat CU O TEHNICĂ PERVERSĂ. Detalii cutremurătoare

Laureatul premiului Nobel pentru Literatură a murit acum 44 de ani, la două săptămâni după lovitura de stat din Chile a generalului Augusto Pinochet.

O conferință de presă organizată vineri, 20 octombrie, la Santiago de Chile, readuce în actualitate una dintre cele mai tenebroase povești din America de Sud, moartea poetului Pablo Neruda. Criminaliștii chemați din toată lumea special pentru această anchetă sunt convinși că laureatul premiului Nobel pentru Literatură a fost asasinat în urmă cu 44 de ani.

Mai mulți specialiști în criminalistică au studiat din 2013 rămășițele poetului chilian și au ajuns la concluzia că moartea nu i-a fost provocată de cancer, ci de o bacterie, probabil injectată pe 23 septembrie 1973, cu o zi înainte ca Neruda să plece în exil, în Mexic.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Conjunctura politică

 

Anul 1973 a fost foarte agitat pentru Chile. Pe 11 septembrie, generalul Augusto Pinochet a dat o lovitură de stat militară, instaurând o dictatură sângeroasă. Președintele în funcție, marxistul Salvador Allende, s-a sinucis (după unele surse a fost asasinat), pentru a nu cădea prizonierul militarilor.

În numai câteva zile, susținătorii lui Allende au fost reținuți. Pablo Neruda, datorită notorietății sale internaționale, nu a fost încarcerat. Mai mult, i s-a permis plecarea în Mexic, unde urma să i se acorde azil politic. Plecarea era programată pentru 24 septembrie, dar pe 23, seara, era pe patul unei clinici din Santiago, Santa Maria.

 

Neftalí Ricardo Reyes Basoalto

 

Pe numele său real Neftalí Ricardo Reyes Basoalto, Pablo Neruda era, în 1973, la vârsta de 69 de ani, cel mai cunoscut chilian. De aceea nici nu putea fi arestat atât de ușor. Abia luase, în 1971, Premiul Nobel pentru Literatură, și opera sa era apreciată în mai multe țări, preponderent cele din blocul comunist.

Pablo Neruda a avut o intensă activitate politică. În 1969, a fost desemnat candidatul Partidului Comunist la președinția Republicii Chile. După un an de campanie electorală și de negocieri, cedează locul prietenului său Sanvadore Allende, care și câștigă alegerile pentru Unitatea Populară, în 1070. Neruda devine ambasador la Paris, dar lovitura de stat din 1973 a lui Pinochet îl prinde la Santiago.

Viața sa împletește creația cu activitatea politică, ultima fiind sub semnul militanților comuniști. După lovitura de stat militară, lui Neruda i s-a permis să plece în Mexic, țară unde fusese consul general. Cu o zi înainte de plecare i se face rău și e luat de o ambulanță pentru a fi dus la spital.

 

Cancerul și injecția

 

 

Oficial s-a spus că Pablo Neruda a murit din cauza unui cancer la prostată, diagnosticat anterior, dar speculații au existat în toți acești ani. Chiar și după reinstaurarea democrației, nu s-a dispus o anchetă pe acest caz specific, fiind altele legate de crime în masă.

Abia în 2011, fostul șofer al lui Neruda, Manuel Araya, a dat un interviu în Mexic, în care a spus că poetul aflat pe patul de moarte i-ar fi spus că medicii de la clinică i-au făcut la internare o injecție în burtă și că imediat după a început să se simtă rău. Timp de doi ani nimeni nu a băgat în seamă această mărturie.

 

Ucis de o bacterie, găsită într-un molar

 

În 2013, un judecător din Santiago, după ce a strâns mai multe mărturii legate de moartea lui Pablo Neruda a dispus o examinarea rămășițelor poetului. A fost formată o comisie internațională care a studiat cazul doar din punct de vedere criminalistic. O anchetă asupra circumstanțelor urmează să fie făcută după ce rezultatele de laborator erau gata. Aceste rezultate finale au fost anunțate vineri, 20 octombrie.

Unul dintre medicii din comisie a spus că au ajuns la concluzia că nu cancerul l-a omorât pe poet, semnele fiind că o infecție ar fi cauza morții.

Un alt membru al comisiei a declarat că o bacterie a fost depistată într-un molar recoltat din mormântul lui Neruda.

Problema ridicată de anchetă a fost excluderea bacteriilor luate din sol. După ce toate acestea au fost eliminate, a rămas că bacteria din molar a ajuns în corp înainte de deces.

Medicii nu pot stabili cum a ajuns în trupul lui Neruda sursa infecției, dar acest lucru urmează să fie stabilit de ancheta viitoare.